Справа МН17: суд у Гаазі визнав росію стороною конфлікту – експерт

Справа МН17: суд у Гаазі визнав росію стороною конфлікту – експерт

Укрінформ
Можна сказати про те, що суд у Нідерландах у своєму рішенні визнав стороною конфлікту росію.

Про це під час брифінгу в Медіацентрі Україна — Укрінформ заявив експерт з національного та міжнародного кримінального права, кандидат юридичних наук, заступник генерального прокурора України у 2019-2021 роках Гюндуз Мамедов, відповідаючи на питання щодо оцінки ним цього рішення нідерландського суду.

«Це рішення, я б сказав, проміжне. Міжнародній слідчій групі потрібно продовжувати працювати у цьому напрямку, оскільки особи, причетні до, скажімо так, цього командного ланцюжка, який причетний до переміщення цього «Бука» на територію України, у тому числі і безпосередній екіпаж, який відкривав вогонь, невстановлений. По ним має проводитися інтенсивне слідство», - заявив Мамедов.

Читайте також: Експерт - про справу МН17: За достатньої кількості доказів усі 120 осіб постануть перед судом

За його словами, з різних історичних фактів відомо, що рішення щодо такого рівня комплексу завжди приймалося керівництвом тієї чи іншої країни, бо це - серйозна зброя.

«І воно (рішення - ред.) приймалося безпосередньо верхівкою (тієї чи іншої країни – ред.). І я не виключаю, що при прийнятті цього рішення був задіяний президент рф, міністр оборони (росії - ред.)», - уточнив він.

Ексзаступник генпрокурора заявив, що оскільки ці особи підлягають імунітету, то тут якраз матеріали, які знаходяться у розпорядженні слідчої групи, можна було б передати у Міжнародний кримінальний суд, де немає обмежень щодо імунітету щодо притягнення високопоставлених осіб рф.

Читайте також: Справа МН17: адвокат родичів загиблих вважає, що рф не видасть своїх засуджених громадян

Окремо Мамедов сказав, що можна сказати про те, що суд у Нідерландах у цьому своєму рішенні визнав стороною конфлікту рф.

«Це говорить про те, що рф здійснювала, скажімо так, загальний ефективний контроль над цими територіями. Тобто, воно (це рішення нідерландського суду – ред.) не має викликати сумнівів у суспільства, зокрема, у міжнародного суспільства, що це саме збройний конфлікт, що він не внутрішній, а що це саме міжнародний конфлікт, і що він, на жаль, у нас триває, починаючи з 2014 року», - поінформував він.

Експерт зазначив, відповідаючи на питання про родичів жертв цієї авіакатастрофи, що є розуміння того, що ніхто з цих трьох уже засуджених осіб не відшкодує ту суму компенсацій, про яку заявив суд у Нідерландах.

«І, безумовно, це дає можливість завтра або у майбутньому родичам жертв звертатися у інші міжнародні правові інстанції саме у цей раз з вимогою уже до рф. Мова йде, у тому числі, і про ЄСПЛ, про відшкодування, про компенсації по результатам цих злочинних дій», - заявив він.

Читайте також: Австралія вимагає екстрадиції засуджених у справі MH17

Як повідомлялося, раніше були визнані винними у справі про збитий літак рейсу MH17 ексофіцер фсб, колишній «міністр оборони днр» Ігор Гіркін (Стрєлков), генерал гру генштабу збройних сил рф, глава «гру днр» Сергій Дубинський та громадянин України Леонід Харченко мають виплатити 16 млн євро компенсацій. Таке рішення ухвалив суд у Нідерландах.

Гіркін, Дубинський і Харченко визнані винними у збитті літака рейсу MH17 та вбивстві 298 людей, їх засуджено на довічне ув'язнення. Підполковник гру Олег Пулатов був виправданий.

Пасажирський Boeing-777 «Малайзійських авіаліній», що виконував рейс MH17 з Амстердама в Куала-Лумпур, зазнав катастрофи на тимчасово окупованій частині Донецької області 17 липня 2014 року. На борту лайнера перебували 283 пасажири та 15 членів екіпажу, всі вони загинули.

Міжнародна слідча група дійшла висновку, що літак був збитий із зенітно-ракетного комплексу «Бук», який належить 53-ій зенітно-ракетній бригаді протиповітряної оборони російських збройних сил, дислокованій у Курську.

19 червня 2019 року слідча група назвала імена чотирьох підозрюваних, яких вважають причетними до транспортування та бойового застосування ЗРК «Бук».

Окружний суд Гааги у березні 2020 року розпочав розгляд справи про катастрофу літака рейсу МН17.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-