Президент Чорногорії ветував поправки до закону, які обмежують його повноваження

Президент Чорногорії ветував поправки до закону, які обмежують його повноваження

Укрінформ
Президент Чорногорії Міло Джуканович не підписав зміни до закону про президента і повернув документ для повторного розгляду парламентом.

Про це повідомляє "Балканський оглядач" у Фейсбуці, передає Укрінформ.

"Ознайомившись із формою та змістом закону, детально проаналізувавши його спірні норми, президент Джуканович вирішив, відповідно до статті 94 частини першої Конституції Чорногорії, повернути закон про внесення змін і доповнень до закону про президента Чорногорії до парламенту Чорногорії для повторного прийняття рішення», – повідомив радник Джукановича з питань конституції та права Борис Бастіянчич.

Лист від президента вже передано голові парламенту.

Зазначається, що в ніч проти 2 листопада депутати парламенту Чорногорії ухвалили запропоновані проросійським "Демократичним фронтом" (DF) поправки до закону про президента, які обмежують конституційні повноваження глави держави.

Зокрема, змінюється процедура надання мандата на формування уряду - фактично, це право переходить від президента до парламентської більшості. Наразі, згідно з Конституцією Чорногорії, президент має виключні повноваження висувати кандидатуру очільника уряду.

Також було внесено зміни в порядок призначення та відкликання послів - це право надається уряду замість президента. Нині через суперечки між виконавчою владою та президентом Чорногорія не має послів у 18 країнах.

"Демократична партія соціалістів" Джукановича та близькі до неї опозиційні партії звинуватили парламентську більшість у здійсненні конституційного перевороту, правовому насильстві та зруйнуванні конституційного ладу Чорногорії.

Читайте також: Шольц виступає за пришвидшення вступу балканських країн у ЄС

Як повідомляв Укрінформ, Скупщина Чорногорії засудила збройну агресію рф та підтримала територіальну цілісність і суверенітет України.

Фото: rtcg.me

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-