Європейське космічне агентство опублікувало знімки наслідків витоку газу на Nord Stream

Європейське космічне агентство опублікувало знімки наслідків витоку газу на Nord Stream

Фото
Укрінформ
Європейське космічне агентство (ESA) оприлюднило супутникові знімки наслідків витоку газу на газопроводах «Північний потік-1» та «Північний потік-2» біля берегів Данії та Норвегії у Балтійському морі.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє сайт ESA.

«Жоден з трубопроводів не транспортував газ під час вибухів, але вони все ще містили стиснений метан – основний компонент природного газу – який викидався, створюючи широкий потік бульбашок на поверхні моря», - йдеться у повідомленні агентства.

Як зазначається, у зв’язку із викидом газу, який ставить під серйозне питання вплив інциденту на навколишнє середовище, вчені прагнуть отримати оптичні та радарні знімки Балтійського моря, щоб оцінити масштаби катастрофи.

Метан частково розчиняється у воді, потім виділяється в атмосферу у вигляді діоксиду вуглецю. Хоча він не токсичний, однак є другим найбільш поширеним парниковим газом, який викликає зміни клімату Землі.

Оскільки стиснений газ просочувався через пошкодження у трубі і швидко рухався до поверхні моря, розмір бульбашок збільшувався через зменшення тиску. Газові бульбашки на поверхі можна було побачити з космосу.

Як наголошується, завдяки супутниковим знімкам вчені можуть отримати дані про радіус бурління метану. Але визначити, скільки газу було викинуто, не можна. «Моніторинг метану над водою є надзвичайно складним, оскільки вода поглинає більшу частину сонячного світла в короткохвильовому інфрачервоному діапазоні, який використовується для дистанційного зондування метану. Це обмежує кількість світла, що досягає датчика, а це ускладнює вимірювання концентрації метану над морем у високих широтах», - йдеться у публікації.

Читайте також: У Берліні посміялися над спробою росії повернутися до теми Nord Stream 2

Як повідомлялося, 27 вересня з’явилися повідомлення про три точки витікання на газопроводах «Північний потік-1» та «Північний потік-2» – два на першому та один – на другому. Інцидент стався неподалік узбережжя Данії та збігся в часі з презентацією європейського проєкту «Балтійський потік», який дозволяє постачати з Норвегії до Польщі через територію Данії до 10 млрд кубометрів газу на рік.

В ЄС заявили, що витоки на обох газогонах є результатом навмисних дій.

Міністри оборони Данії, Швеції, Норвегії, Фінляндії та Ісландії інциденти з пошкодженням газогонів "Північний потік -1" та "Північний потік - 2" вважають актами диверсії.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-