ЄС дав «зелене світло» переговорам про вступ Албанії та Північної Македонії

ЄС дав «зелене світло» переговорам про вступ Албанії та Північної Македонії

Укрінформ
У Брюсселі розпочалися міжурядові переговори щодо членства в ЄС із Албанією та Північною Македонією.

Про це президент Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн написала у Твітері за підсумками спільної заяви прем’єр-міністрів Албанії Еді Рами, прем’єр-міністра Північної Македонії Димитара Ковачевського та прем’єр-міністра головуючої в ЄС Чехії Петра Фіали, передає Укрінформ.

«Сьогодні Албанія та Північна Македонія відкрили переговори щодо членства з ЄС. Це історичний момент вашого успіху. Результат вашої тяжкої праці. Європейська комісія підтримувала вас протягом усього шляху. Ми будемо продовжувати це робити. Зараз ми почнемо аналізувати «acquis» (законодавство) Євросоюзу і будемо просуватися вперед дуже швидко. Народи Албанії та Північної Македонії заслуговують на це», - заявила фон дер Ляєн.

Читайте також: У Раді визначили чотири найважливіші компоненти для подальшої євроінтеграції України

Вона також відзначила важливу роль, яку у прискоренні процесу переговорів між ЄС і двома балканськими країнами відіграла Чехія.

Під час спільної заяви для преси президент Єврокомісії наголосила, що Албанія та Північна Македонія продемонстрували справжню відданість європейським цінностям.

«Ви продемонстрували стійкість та довіру до процесу входження (до ЄС – ред). Ви боролися з корупцією. У вас вільні медіа та активне громадянське суспільство. Ви провели незліченні реформи та модернізували свою економіку. Ви здійснили всі ці перетворення не лише тому, що вони необхідні на шляху до Європейського Союзу, але передусім тому, що це добре для ваших країн», - сказала фон дер Ляєн.

За її словами, відразу після міжурядової конференції, що відбудеться сьогодні, Єврокомісія та переговірні команди обох країн розпочнуть роботу із адаптації національного законодавства до європейського.

Читайте також: «Додому, до Європи»: у Тбілісі збирається акція, де вимагатимуть відставки прем'єра

Крім того, сторони розпочнуть практичне зближення у багатьох напрямках. Наприклад, Албанія приєднається до Механізму цивільного захисту ЄС, що підвищить її стійкість перед природними лихами, як-от повені та лісові пожежі.

Північна Македонія невдовзі розпочне переговори з ЄС спільну угоду із європейським прикордонним агентством Frontex, що дасть змогу посилити співпрацю у питаннях міграції.

Звертаючись до керівника уряду Північної Македонії, фон дер Ляєн сказала: «Ви можете бути впевнені, Димитаре, що ця угода буде перекладена македонською мовою нарівні з усіма 24 мовами ЄС».

Обидві країни також отримуватимуть дедалі більше переваг у міру просування переговорного процесу. Це стосуватиметься збільшення потоку інвестицій, вдосконалення торговельних зв’язків, тісної співпраці в ключових сферах, таких як енергетика та транспорт. Уряди обох країн зможуть повною мірою скористатися інструментами фінансування ЄС, що означає створення нових робочих місць та можливостей для бізнесу.

Президент ЄК наприкінці звернулася до прем’єр-міністрів Албанії та Північної Македонії: «Ви продемонстрували настільки потужне лідерство і бачення, стратегічне терпіння. Та не лише це. У ці важкі часи російської жорстокої війни ви раз за разом доводили вашу відданість європейським цінностям, як справжні друзі та справжні партнери. Я вам вдячна за це».

Як повідомлялося, глави держав та урядів ЄС під час саміту в Брюсселі ухвалили рішення прискорити процес міжурядових переговорів про членство з країнами-кандидатами – Албанією та Північною Македонією, який відкладався тривалий час через суперечності між Північною Македонією і Болгарією. Початок переговорів став можливим у результаті досягнення політичного компромісу на рівні парламенту Північної Македонії.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-