Попри тиск росії чеське підприємство продовжить ремонт вертольотів Мі

Попри тиск росії чеське підприємство продовжить ремонт вертольотів Мі

Укрінформ
Відкликання росією ліцензії на ремонт гелікоптерів її виробництва у компанії LOM Praha не зашкодить діяльності чеського підприємства.

Про це заявив на радіо iRozhlas речник держпідприємства LOM Praha Павел Ланг, передає Укрінформ.

За його словами, рф призупиняє надання послуг з проєктно-технічного супроводу капітального ремонту вертольотів Мі, а також з надання експлуатаційної та ремонтної документації, постачання запчастин і комплектуючих. Однак, запевнив Ланг, рішення москви принципово не впливає на роботу компанії.

«Відповідний крок російської федерації принципово не впливає на діяльність LOM Praha s.p. Держпідприємство вже вжило комплекс заходів на національному рівні, що забезпечить безперервне продовження його діяльності», – зазначив Ланг. Він додав, що підприємство передбачало такий варіант і довго до нього готувалося.

«Це означає, що ми не тільки можемо виконувати всі ремонтні роботи, а й маємо достатній запас запчастин», – сказав своєю чергою речник міністерства оборони Чехії Їржі Таборскі.

Читайте також: Чехія ремонтуватиме для України бронетехніку

Тим часом міністр оборони Яна Чернохова висловила у Твіттері невдоволення жвавим обговоренням у публічному просторі теми постачання Україні зброї.

Вертольоти серії Мі в Чехії перебувають в управлінні державного підприємства LOM Praha, яке також здійснює технічну підтримку життєвого циклу цих машин російського виробництва для країн НАТО і Євросоюзу.

Чеська армія експлуатує російські бойові вертольоти Мі-24/35. На зміну цим гвинтокрилим машинам прийде нова американська техніка у вигляді гелікоптерів Bell Viper і Venom. Чеська армія хоче прийняти їх на озброєння наступного року. Таким чином, Мі-24 будуть поступово виводитися з експлуатації. У перспективі також передбачається використання багатоцільового Мі-171Ш, який пройшов дорогу модернізацію.

москва призупинила ліцензію для підприємств Чехії (LOM Praha) та Болгарії (Terem-Letec і Avionams) на ремонт російських вертольотів у відповідь на постачання військової техніки в Україну. Про рішення в четвер заявила речниця мзс рф марія захарова.

Читайте також: Маляр зустрілася з міністром оборони Чехії - говорили про ситуацію на фронті та допомогу Україні

Чехія однією з перших надала Україні конкретну військову допомогу для боротьби з російським вторгненням. Згідно із заявою міністра оборони Яни Чернохової, станом на кінець уряд надав Україні військові матеріали на суму понад 3,5 млрд крон, з подальшими поставками на суму від 600 до 700 млн крон. Представники уряду раніше підтверджували поставки пістолетів, ракет, медичного обладнання. Україна також отримала артилерійські боєприпаси та важке озброєння. За наявною інформацією, це танки Т-72 радянського зразка (за даними ЗМІ, більше десятка модернізованих Т-72М і кілька десятків Т-72), самохідні гаубиці «Дана» калібру 152 мм,  реактивні системи залпового вогню «Град», бойові машини піхоти та вертольоти Мі-24.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-