В Узбекистані планують відмовитися від деяких змін до Конституції через протести

В Узбекистані планують відмовитися від деяких змін до Конституції через протести

Укрінформ
Президент Узбекистану Шавкат Мірзійоєв запропонував виключити з проєкту змін до Конституції поправки щодо статусу Каракалпакстану на тлі масштабних протестів, що охопили республіку.

Про це повідомляє пресслужби офісу президента Узбекистану у Телеграмі, передає Укрінформ.

«З огляду на те, що процес обговорення змін та доповнень до Конституції ще триває, а також ґрунтуючись на вивченні висловлених жителями Каракалпакстану думок, президент визначив необхідність зберегти без змін чинні редакції статей 70, 71, 72, 74, 75 Конституції Республіки Узбекистан», - заявили у пресслужбі.

Зазначені статті стосуються автономного статусу Каракалпакстану.

Читайте також: Узбекистан ввів додаткові сили Нацгвардії в Каракалпакстан через протести

Як повідомлялося, 25 червня влада Узбекистану опублікувала проєкт поправок до Конституції, в якому, зокрема, пропонується виключити суверенний статус Каракалпакстану і його право на вихід зі складу країни шляхом проведення внутрішнього референдуму.

Документ подано на громадське обговорення до 5 липня. Загалом проєкт передбачає внесення понад 170 поправок до 66 статей Конституції.

Реагуючи на можливе звуження автономії, у двох містах республіки жителі вийшли на протести. Активних учасників мітингу затримали. Також співробітники правоохоронних органів затримували місцевих блогерів, які виступали проти внесення поправок до Конституції. Протягом останніх кількох днів у Каракалпакстані спостерігаються проблеми з інтернетом.

Каракалпакстан займає 40% території Узбекистану. Там проживають близько 2 млн людей.

Фото: Twitter

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-