Контрольно-комісійний візит фон дер Ляєн, Джонсон залишається, Польща збільшує оберти

Контрольно-комісійний візит фон дер Ляєн, Джонсон залишається, Польща збільшує оберти

Три події світу
Укрінформ
Урсула фон дер Ляєн відвідала Київ напередодні «історичного рішення» Європейської Комісії.

Борис Джонсон отримав вотум довіри консерваторів для перебування на посаді прем’єра. Польща продовжила зусилля з політичної та військово-технічної підтримки України. Путін продемонстрував подальше охоплення імперською гарячкою.

17 червня Європейська Комісія повинна надати висновок про готовність України стати кандидатом на вступ до Європейського Союзу. Українські офіційні особи дали зрозуміти, що не сприйматимуть інших варіантів у нинішніх драматичних умовах. Всередині ЄС є низка держав, які коливаються щодо доцільності цього кроку (нагадаю, що крім України на кандидатство претендує Молдова та Грузія, хоча шанси останньої виглядають мінімальними). Візит президента Європейської Комісії до Києва дозволив звірити годинники напередодні «історичного рішення». І тут не повинно бути ілюзій: навіть отримання статусу кандидата на вступ до ЄС передбачає значний обсяг внутрішніх перетворень, вимагати які Європейський Союз матиме набагато більше прав.

Борис Джонсон
Борис Джонсон

Борис Джонсон, спроможності якого знаходити опонентів міг би позаздрити сам Вінстон Черчилль, зумів зберегти прем’єрський портфель. Недоброзичливці кажуть про тимчасову перемогу харизматичного блондина, прихильники наголошують, що кращого на сьогодні керівника уряду годі й уявити. Для України важливо, що Джонсон невдовзі після отримання вотуму довіри наголосив, шо на нашу державу не варто тиснути для припинення російсько-української війни. Щоправда, загадкою залишається, чи готовий Захід тиснути на Росію більш ефективно.

Польща продовжує курс на підтримку України словом і ділом. Прем’єр-міністр Матеуш Моравецький оголосив про підписання контракту про продаж Україні кількох десятків САУ Krab, які зможуть посилити ЗСУ. Сума контракту є рекордною для польського експорту озброєнь - понад 2,7 мільярди злотих. Ці артилерійські системи – близнюки 18 САУ, які Польща вже передала Україні. Президент Анджей Дуда вирушив з візитом на південь Європи, щоб переконати керівників тамтешніх країн у доцільності надання Україні статусу кандидата на членство у ЄС. Дуда нагадав в інтерв’ю Bild, що з Гітлером свого часу західні лідери не вступали у публічні перемовини.

P.S. Наче підтверджуючи реноме скаженого диктатора, Путін наголосив, що Росія має наміри «розширюватися і надалі». Те, що це розширення порушує норми міжнародного права, російський президент, якого надихнуло 350-річчя Петра І, згадувати не став. Власне, як не став говорити і про злочини окупантів в Україні, про які добре відомо світовій спільноті.  

Євген МАГДА, Інститут світової політики

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-