GlobSec та Україна, РСЗВ-дипломатія та взаємне опилення путіна та лукашенка

GlobSec та Україна, РСЗВ-дипломатія та взаємне опилення путіна та лукашенка

Три події світу
Укрінформ
У столиці Словаччини пройшов безпековий форум, на якому активно обговорювали ситуацію в Україні 

Сполучені Штати та Велика Британія вирішили надати Україні ракетні системи залпового вогню. путін та лукашенко продовжують взаємне опилення. Зближення Польщі та України отримало ще одне практичне втілення.

Фото: Офіс Президента
Фото: Офіс Президента

Братиславський GlobSec справедливо вважають найбільшим безпековим форумом Центральної Європи, на якому обговорюють актуальні безпекові проблеми та тренди. З очевидних причин ситуація в Україні опинилася в центрі уваги його учасників, які оплесками зустріли відео-включення Володимира Зеленського (той наголошував на необхідності надання Україні статусу кандидата на вступ до ЄС), Дмитра Кулеби та Олексія Резнікова. В кулуарах та на дискусійних панелях GlobSec активно працювали віцепрем'єрка Ольга Стефанішина та група вітчизняних парламентаріїв. Посол з особливих доручень українського МЗС Антон Кориневич під час спеціального заходу розповів про перспективи створення спеціального міжнародного трибуналу, спроможного покарати російських воєнних злочинців. Зауважу, втім, що обговорення перспектив євроінтеграції балканських країн проходило під девізом «Зараз або ніколи», і це має допомогти краще розуміти мозаїку міжнародної ситуації та відсутність всепоглинаючої україноцентричності світової спільноти.

Фото: Flickr
Фото: Flickr

Сполучені Штати та Велика Британія повідомили, що передадуть Україні ракетні системи залпового вогню, спроможні змінювати ситуацію на фронті російсько-українського протистояння. Обговорення цього кроку з Вашингтоном нагадувало трансатлантичну гойдалку, адже одна з червоних ліній адміністрації Джозефа Байдена – не створювати для росії підстав говорити про участь Штатів у цій війні. владімір путін вже відреагував на це рішення західних партнерів України, наголосивши, що росія завдаватиме ракетних ударів по цілях, які вона раніше не чіпляла. За понад сто днів війни спроможність Кремля до прикладного варварства, на жаль, є очевидною.

Разом з тим путін з лукашенком продовжують виступати у форматі геополітичного дуету. Реагуючи на зростаюче занепокоєння світу дефіцитом зерна, кремлівський диктатор запропонував зняти санкції з білорусі, називаючи шлях її територією найкоротшим для вивезення українського зерна. путін, звісно, говорить і про готовність вивозити зерно і через морські порти, включаючи ті, які були захоплені російськими окупантами. лукашенко, у свою чергу, незграбно, але з ентузіазмом виступає у ролі адвоката путіна та ретранслятора меседжів російської пропаганди.

P.S.  Польсько-українське зближення минулого тижня вилилося у проведенні спільного засідання урядів двох країн у Києві. Досягнуто домовленості про створення спільного підприємства у сфері оборонно-промислового комплексу. Зауважу, що зближення позицій Польщі та України викликає помітне занепокоєння росії, де на вищому рівні розповідають про «окупацію поляками» західних регіонів нашої держави.

Євген МАГДА, Інститут світової політики

Перше фото: Офіс Президента

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-