Посиденьки у Давосі, кремлівський шантаж голодом та контрудар Санду

Посиденьки у Давосі, кремлівський шантаж голодом та контрудар Санду

Три події світу
Укрінформ
Світовий економічний форум обійшовся без присутності росії, проте не уникнув просування її інтересів 

Кремль активізував боротьбу за послаблення санкцій. Мая Санду завдала удару по своїх опонентах.

Фото: weforum.org
Фото: weforum.org

Світовий економічний форум у Давосі не лише продемонстрував постковідні реалії, але і став майданчиком для інтенсивного обговорення перебігу російсько-української війни. Хоча на альпійському курорті не виступали представники росії, вигідні кремлю наративи озвучив Генрі Кіссінджер, патріарх світової дипломатії. Він фактично запропонував Україні відмовитися від Криму та Донбасу заради припинення війни з росією. Цікаво, що Кіссінджеру опосередковано відповіли не лише представники України, але і, скажімо, мільярдер та філантроп Джордж Сорос. Разом з ним проти можливої перемоги виступили Урсула фон дер Ляєн та Олаф Шольц, а проукраїнська позиція президента Польщі Анджея Дуди взагалі нікого не здивувала.

Не варто вважати, що росія зробила ставку виключно на власних агентів впливу, нехай і з потужним бекграундом. Минулого тижня телефонні розмови з путіним провели прем’єри Австрії, Італії та Німеччини (останній – в компанії з президентом Франції Еммануелем Макроном). Червоною ниткою через ці розмови пройшли заклики прискорити обмін полоненими та відкрити можливості для вивезення українського зерна, без якого країни Азії та Африки стрімко наближаються до дефіциту продовольства. Проте господар кремля не поспішає йти на поступки, звісно, наголошуючи на готовності продавати російське зерно та добрива. Звісно, в обмін на скасування санкцій. путіну його продовольчий ва-банк мало чим загрожує, а от середземноморські країни ЄС вже зараз готуються до негативного сценарію розвитку подій та навали біженців.

Ігор Додон
Ігор Додон

Президент Молдови Мая Санду завдала потужного удару по своїх опонентах. Експрезидента Ігоря Додона затримали за підозрою у державній зраді та корупції на 72 години, проте суд обрав запобіжним заходом для Додона домашній арешт. Парламент Молдови позбавив недоторканості лідера партії «Шор» Ілана Шора та лідерку партійної фракції у парламенті Марину Таубер. Її кілька місяців тому зняли з виборів пріора (мера) міста Бельці, які вона мала непогані шанси виграти. Логіка команди Санду зрозуміла: після тривожного початку травня потрібно демонструвати силу та спробувати переломити ситуацію на власну користь. Однак не варто забувати, що російська пропаганда у Молдові має чимало реципієнтів, і тому владі доцільно розраховувати не лише на гучні звинувачення, а й на економічні зміни.

Фото: The Washington Post
Фото: The Washington Post

P.S. Джозеф Байден під час свого азійського турне заявив про готовність США в разі необхідності захищати Республіку Китай (Тайвань) від можливого вторгнення армії КНР. З одного боку, президент США не сказав нічого нового, з іншого – подібні словесні випади традиційно викликають різку реакцію з боку Пекіну, якому російсько-українська війна заважає стати економікою номер один світу.

Євген МАГДА, Інститут світової політики

Перше фото: presedinte.md

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-