Моравецький закликав ізолювати путіна, а не «зберегти йому обличчя»

Моравецький закликав ізолювати путіна, а не «зберегти йому обличчя»

Укрінформ
Битва за Україну вирішуватиме майбутнє нинішньої епохи. Тож російського лідера володимира путіна потрібно ізолювати, а не "зберегти йому обличчя", а ідеологія "русского мира" має бути ліквідована.

На цьому під час виступу в рамках конференції Strategic Ark ("Стратегічний ковчег") у Польському інституті міжнародних справ (PISM) у Варшаві заявив прем'єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький, передає кореспондент Укрінформу.

Моравецький підкреслив, що трагедія цивільного населення в Бучі чи Маріуполі й останні події в Україні повинні всіх розбудити від летаргічного сну і відкинути колишні омани.

Він звернув увагу, що на міжнародній арені спостерігаються спроби "зберегти обличчя" путіну.

Читайте також: Як поляк голодує на підтримку України під посольствами Німеччини і Франції у Варшаві

"Але як можна пробувати врятувати або зберегти те, що насправді було повністю втрачено?" – наголосив польський прем’єр.

За його словами, зараз є привід добре зрозуміти динаміку імперіалізму і тоталітаризму в росії. Це також слушний момент поглянути на себе у дзеркало і подумати про свою ідентичність.

Він зауважив, що в 1920 році Варшавська битва (між поляками, за підтримки військ УНР, і більшовиками) сформувала світовий лад на 20 років. "Зараз ведеться битва за Україну, і вона, можливо, визначатиме майбутнє на кілька століть", – наголосив Моравецький.

Читайте також: В ОП обговорили з польською делегацією питання подальшої взаємодії

Парадоксом цієї війни він назвав те, що якщо Україна переможе, то це буде, насамперед, її перемога. "Натомість якщо вона програє, то це буде поразка нас усіх і кінець того світу, який ми знаємо", – констатував польський політик.

"Тому, я закликаю до ізоляції російського президента. Так, дипломатія вимагає діалогу, але не ведуться переговори з терористами. Злочинців необхідно засудити, а ідеологію "русского міра" – подолати і викорінити", – наголосив Моравецький.

На переконання польського прем’єра, "не достатньо буде виграти війну, потрібно буде не програти і не втратити мир". Він додав, що західний світ повинен спільно вирішити, що росія вже ніколи не загрожуватиме миру в Європі. Натомість ціну за збереження миру повинні також будуть заплатити країни з-за меж ЄС та НАТО.

Читайте також: Найкращою допомогою Україні був би статус кандидата в члени ЄС – Латвія

Глава польського уряду підкреслив, що спільним досягненням має бути перемога над націоналізмом і колоніалізмом.

Моравецький нагадав, що колись, під час воєнного стану в Польщі (1981-1983 рр.), усі говорили, що немає свободи без солідарності. "Сьогодні треба сказати, що немає Заходу без вільної і переможної України", – констатував глава польського уряду.

Росія 24 лютого розпочала широкомасштабну війну проти України.

Фото: РАР

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-