Воєнні злочини рф в Україні: Макрон пояснив, чому не вживає слово «геноцид»

Воєнні злочини рф в Україні: Макрон пояснив, чому не вживає слово «геноцид»

Укрінформ
Президент Франції Еммануель Макрон вважає, що використання слова «геноцид» стосовно дій росії «не допоможе» Україні.

Як передає Укрінформ, про це Макрон сказав сьогодні в ефірі France Bleu, відповідаючи на запитання стосовно того, що Президент України Володимир Зеленський висловив жаль з приводу відмови Макрона використовувати цей термін для опису ситуації в Україні.

"Ми всі були приголомшені зображеннями Бучі минулого тижня. Нас усіх шокували сцени, які ми бачимо в Маріуполі, які Франція чітко засудила. Ми направили магістратів, жандармів, щоб допомогти Україні задокументувати ці воєнні злочини і мати можливість розпочати судові процеси. Ось як ми маємо робити. Слово “геноцид” має значення, і слово “геноцид” сьогодні мають кваліфікувати юристи, а не політики. І я звертаю увагу усіх. Якщо це геноцид, то держави, які вважають це геноцидом, за міжнародною конвенцією мають втрутитися. Чи це те, чого хочуть люди? Тобто стати воюючими сторонами? Я так не думаю”, - сказав Макрон.

“Це не допомагає Україні — йти на словесну ескалацію без наслідків”, – заявив він.

Читайте також: Зеленський планує поговорити з Макроном з приводу заяви про «братні народи»

При цьому Макрон зазначив, що Франція з першого дня російської агресії була поряд з Україною. “Франція – це країна, яка в період з 2014 по 2020 роки найбільше допомогла Україні у посиленні захисту. Я запрошую вас подивитися на цифри», – сказав він.

“Моя роль, очевидно, полягає в тому, щоб побудувати мир, зупинити цю війну і допомогти Президенту Зеленському. Але також - уникнути ескалації і захистити французів від розширення війни”, - заявив Макрон.

Відповідаючи на запитання щодо можливості його візиту в Україну, французький президент сказав, що «час прийде». «Я думаю, що поїздка має бути не просто для того, щоб побачити якісь речі, а для того, щоб діяти. Тому я завжди говорив, що зроблю це, коли це буде користь», – сказав Макрон.

Читайте також: Макрон уникає слова «геноцид» щодо війни в Україні

Як повідомляв Укрінформ, Макрон напередодні відмовився називати геноцидом дії росії у війні проти України, а також заявив, що росіяни та українці є «братами».

Міністерство закордонних справ України висловило розчарування небажанням Макрона після звірств російських військових і публічних заяв керівництва рф визнати геноцид українців.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-