Британія може розмістити винищувачі та кораблі у Південно-Східній Європі - Джонсон

Британія може розмістити винищувачі та кораблі у Південно-Східній Європі - Джонсон

Укрінформ
Уряд Великої Британії розглядає можливість відправити винищувачі Typhoon та військові кораблі до Південно-Східної Європи, щоб захистити союзників по НАТО.

Про це повідомляє Укрінформ із посиланням на статтю британського прем’єр-міністра Бориса Джонсона у виданні The Times.

«Велика Британія готується посилити багатонаціональний батальйон НАТО під британським командуванням в Естонії. Ми також хотіли б збільшити наш внесок у здійснення навчань Об'єднаних експедиційних сил - об'єднання під командуванням Британії, в яке входять підрозділи з десяти скандинавських і північноєвропейських країн. Ми розглядаємо можливість розгорнути винищувачі Typhoon Королівських ВПС та кораблі Королівського флоту, щоб захистити Південно-Східну Європу», — йдеться у публікації.

Прем’єр Британії наголосив, що зараз спостерігається найбільше військове нарощування в Європі з часів холодної війни, що підтверджує терміновість зусиль Лондона та союзників.

За словами Джонсона, якщо президент РФ Путін почне подальше вторгнення в Україну, він змусить цим Захід здійснити багато з того, чому він прагне запобігти.

Водночас британський прем’єр висловив упевненість, що дипломатія може запобігти ескалації навколо України. «Я все ще вірю в те, що принципова і тверда дипломатія можуть запобігти цій кризі. Наша глибоко вкорінена віра, закріплена в статуті ООН і незліченних інших юридично зобов'язуючих документах, підписаних Росією, полягає в тому, що будь-яка країна має право вибирати свою суверенну долю», - написав Джонсон.

Умовою для успішного діалогу він назвав деескалацію з боку Росії.

Читайте також: Джонсон на переговорах із Путіним не планує йти на поступки

Джонсон також анонсував візити до Москви міністра оборони Британії Бена Воллеса та глави МЗС країни Ліз Трасс незабаром. «Відданість Британії безпеці Європи — з НАТО як незамінного гаранта — залишиться беззастережною та незмінною. Сьогодні Україна нічого не вимагає, окрім того, щоб куполи Софійського собору височіли над мирною і суверенною державою, здатною обирати свою долю і шукати власних союзів, як будь-яка інша незалежна держава. Британія завжди відстоювала ці принципи, і зараз ми не відступимо», - підсумував Джонсон.

Як повідомлялося, 1 лютого прем'єр-міністр Великої Британії вперше відвідав з візитом Київ. За результатами переговорів Володимир Зеленський та Борис Джонсон оприлюднили спільну заяву.

Читайте також: Британія не вірить заявам російської влади про відсутність планів вторгнення до України

2 лютого Джонсон провів телефонну розмову з президентом РФ Путіним, сказавши йому, що будь-яке подальше вторгнення військ через український кордон буде трагічним прорахунком з боку Росії. А також наголосив на необхідності поважати територіальну цілісність України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-