США і ЄС надіслали потужний сигнал щодо посилення енергетичної безпеки в Європі – Боррель

США і ЄС надіслали потужний сигнал щодо посилення енергетичної безпеки в Європі – Боррель

Укрінформ
Сполучені Штати і Європейський Союз, які вперше за минулі чотири роки провели в понеділок зустріч Енергетичної ради, проаналізували геополітичні виклики, з якими стикаються обидві сторони, та надіслали потужний сигнал щодо рішучості у посиленні енергетичної безпеки у Європі та у сусідстві Євросоюзу, включаючи Україну.

Про це в понеділок у Вашингтоні під час спільної пресконференції з Державним секретарем США Ентоні Блінкеном за підсумками 9-ї Енергетичної ради ЄС-США заявив Високий представник ЄС Жозеп Боррель, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Поточна ситуація характеризується геополітичною турбулентністю в контексті кризи навколо Росії та Криму. Енергетичні питання є центральними для цієї кризи, тому що Росія не вагається використовувати суттєве енергетичне постачання в Європу як важіль для отримання геополітичної вигоди... Сьогодні ми надіслали потужний сигнал щодо спільного наміру посилити енергетичну безпеку в Європі та у нашому сусідстві. Я думаю про Україну, але також про Західні Балкани. Наша рішучість надати об’єднану відповідь на російські загрози є найкращим активом», - зазначив Боррель.

Читайте також: Дії РФ спричинили найгіршу безпекову кризу в Європі після «холодної війни» - Боррель

Він зауважив, що ЄС і США поділяють у середньостроковій перспективі мету щодо досягнення кліматичної нейтральності. Але в короткостроковій перспективі негайним завданням є забезпечення енергетичної безпеки, зокрема – безпека постачання газу. У цьому вимірі, за словами Високого представника ЄС, важливо пам’ятати, який вплив на енергетичну безпеку має ситуація на східних кордонах Європи.

«Ціни на газ у Європейському Союзі зросли у 6-10 разів у порівнянні з цінами минулого року. Це мало величезний вплив на споживачів та на конкурентоспроможність економіки. Саме тому нашим негайним пріоритетом є диверсифікація джерел енергії, зокрема, газу, щоб уникнути переривання постачання від нашого головного постачальника, яким є Росія…. Нам потрібно розглядати поточну ситуацію на східному кордоні, пам’ятаючи про мету декарбонізації нашого енергетичного балансу», - підкреслив Боррель.

Читайте також: США і Євросоюз посилять енергетичну стійкість України – Боррель

Він нагадав, що нині Євросоюз стикається із залежністю від імпортованих вуглецевих енергоресурсів. Європа залежить від імпортованого газу на 95 відсотків від загального обсягу споживання, на 97 відсотків – від імпортованої нафти, по вугіллю – на 70 відсотків. Ця статистика, за словами Високого представника ЄС, свідчить про необхідність прискорення перегляду енергетичного балансу ЄС на користь збільшення питомої ваги енергії від поновлювальних джерел.

«Єдиним тривалим рішенням для енергетичної стійкості та безпеки є перехід від вуглецевого пального до поновлювальних джерел. Це також найкращий шлях, щоб відповісти на виклики кліматичних змін», - наголосив Боррель.

Читайте також: В енергобалансі ЄС поновлювальні джерела вперше перевищили вуглецеве пальне - єврокомісар

Він зауважив, що сьогоднішні дискусії в рамках Енергетичної Ради ЄС-США засвідчили «зразкову» трансатлантичну єдність із геополітичних питань та навколо протидії кліматичним змінам.

Як повідомлялося, 7 лютого у Вашингтоні відбулася Енергетична Рада ЄС-США, під спільним головуванням Високого представника ЄС Жозепа Борреля та Державного секретаря США Ентоні Блінкена. З європейської сторони у заході також брала участь Єврокомісар з питань енергетики Кадрі Сімсон.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-