Омікрон поширюється в Європі «зі швидкістю світла» і вже досяг України

Омікрон поширюється в Європі «зі швидкістю світла» і вже досяг України

Укрінформ
Цей штам набагато заразніший від інших, бо розвивається у верхніх дихальних шляхах, а не в легенях. Огляд новин попереднього тижня про «чуму ХХІ століття»

Омікрон поширюється світом набагато швидше за інші штами, уже очевидно, кажуть дослідники з ПАР, що почалася четверта хвиля коронавірусної пандемії. Наразі 77 країн плюс Україна повідомили про випадки захворювання Омікроном, і реальність така, що він, імовірно, є вже у більшості країн.

 В Україні особа, яка виявилась інфікованою цим штамом коронавірусу, повернулася з ОАЕ, де мала контакт із хворими на COVID-19. Наразі пацієнт продовжує перебувати на лікуванні. Також зараз проводиться епідеміологічне розслідування вказаного випадку і додаткове обстеження контактних осіб. Але що це дасть? Адже, як сказав французький прем'єр Жан Кастекс, Омікрон «поширюється зі швидкістю світла».

Тиждень тому ситуація з поширенням виглядала не так загрозливо, як нині. Навіть якщо хвороба протікає легше, то заражень набагато більше, ніж при Дельті (за різними оцінками у 7-8 разів), а значить буде більше госпіталізацій і, як наслідок, лікарняна система й найрозвиненіших країн може не витримати такого навантаження.

У ВООЗ зазначають, що йдеться про «дуже серйозну ситуацію» і лише про початок «надзвичайного прискорення» поширення хвороби, яка може спричинити високу смертність. В ЄС говорять, що цей штам може стати домінуючим в Європі до середини січня 2022 року.

Укрінформ зібрав інформацію про те, що відомо зараз про новий штам і чому тепер він викликає таке занепокоєння у світі.

ДОСЛІДЖЕННЯ

Омікрон заразніший тому, що вражає швидше дихальні шляхи, а не легені

Дослідження Гонконзького університету підтверджує, що штам Омікрон розвивається у 70 разів швидше у дихальних шляхах, що робить цей варіант коронавірусу набагато заразнішим, ніж Дельта.

Про це повідомляє Reuters.

З результатів їхнього дослідження випливає, що Омікрон найбільше вражає дихальні шляхи, тоді як у легенях вірус розвивається у 10 разів повільніше за Дельту, що робить його більш заразним, але менш небезпечним.

Утім, як відзначає очільник команди дослідників Майкл Чан Чі-Вай, важкість перебігу хвороби залежить не від заразності вірусу, а від імунної реакції конкретної людини.

«Заражаючи багатьох людей, інфекція може спричиняти більше важких захворювань та смертей, навіть якщо сам вірус може бути менш патогенним. Відповідно, враховуючи нещодавні дослідження, що Омікрон може частково уникати захисту від вакцин та природного імунітету, цілком може бути, що цей варіант коронавірусу матиме важкі наслідки», – відзначив Чан.

Дослідження гонконзьких науковців корелює з опублікованим раніше дослідженням їхніх колег з КНР, у якому йдеться про те, що люди, які не мали жодних симптомів, можуть становити до 40,5% інфікованих вірусом SARS-CoV-2. Зокрема, відсоток безсимптомних заражень становить близько 46% у Північній Америці, 44% у Європі та 28% в Азії. Таким чином, люди, які не мають жодних симптомів, можуть також заражати інших.

Омікрон і китайські вакцини: перше дослідження ефективності CoronaVac проти нового штаму

Як повідомляє Bloomberg, дослідження проведене в університеті Гонконгу вказує, що первинна вакцинація двома дозами вакцини CoronaVac, виробленої китайською компанією Sinovac, не дає достатньої кількості антитіл проти штаму Омікрон.

Sinovac не дає достатньої кількості антитіл проти штаму Омікрон
Sinovac не дає достатньої кількості антитіл проти штаму Омікрон

«Люди, які отримали дві дози вакцини Sinovac проти CVID-19, не могли нейтралізувати штам Омікрон. Незрозуміло поки, чи покращить захист третє щеплення, заявили дослідники», – пише про дані цього дослідження The New York Times.

Четверта хвиля пандемії: дослідники вказали чим небезпечний Омікрон

У Південній Африці, де вперше у листопаді виявили новий штам коронавірусу, провели масштабні дослідження і встановили особливості нової мутації та її ризики. Уже очевидно, кажуть дослідники, що почалася і активно розвивається четверта хвиля коронавірусної пандемії.

 «Четверта хвиля, рушієм якої виступив Омікрон, має значно більш круту траєкторію нових заражень, ніж попередні хвилі. Отримані дані вказують на експонентне зростання кількості нових заражень», – зазначив д-р Раян Ноах.

На цьому етапі розвитку спричиненої Омікроном четвертої хвилі, кажуть дослідники, фіксується порівняно менша кількість госпіталізацій від COVID-19. Проте, припускають науковці, це може бути пов'язане з великою кількістю людей, які вже перехворіли на коронавірус. Однак дослідження в ПАР також показало, що новий штам несе вищий ризик повторного зараження.

Чи дієві вакцини проти Омікрону?

Дослідники ПАР виявили, що вакцина Pfizer-BioNTech надала захист від зараження новим штамом на рівні 33%, що значно нижче за 80% захисту від попередніх штамів. Однак захист від важкого протікання хвороби залишився високим – на рівні 70%. Такі результати відповідають даним дослідження, яке раніше цього місяця оприлюднила компанія Pfizer. В компанії, однак, заявили, що третє щеплення надає більш ефективний захист, повідомляє «Голос Америки».

«Хоча дві дози вакцини можуть захищати від важкого перебігу хвороби, спричиненої штамом Омікрон, попередні дані свідчать, що захист покращується після третьої дози нашої вакцини», – заявив керівник компанії Альберт Бурла.

Pfizer заявляє про 90% ефективності таблеток від Covid, дієвих і проти Омікрону

Компанія Pfizer Inc. 14 грудня оголосила, що її таблетки проти коронавірусу ефективні майже на 90% у запобіганні госпіталізації та смерті пацієнтів із високим ризиком. Клінічні дослідження, як вказує виробник ліків, свідчать, що препарат зберігає свою ефективність і проти швидкого поширення штаму Омікрон.

Жодна людина у дослідженні, хто отримала ліки від Pfizer, не померла, значиться у звіті.

Таблетки Pfizer приймають разом із противірусними препаратами, такими як «Ритонавір», кожні 12 годин протягом п’яти днів після появи симптомів.

Нове дослідження показує, що дві дози вакцини від COVID-19 компаній Pfizer-BioNTech надають захист до 70% від шпиталізації після зараження Омікроном

Про це повідомляє Reuters.

Результати клінічних досліджень компанії спільно з Південноафриканською медичною дослідницькою радою (SAMRC) показують, що дві дози вакцини Pfizer-BioNTech надають захист до 70% від важкого перебігу хвороби та шпиталізації. Також дві дози вакцини на третину (33%) підвищують шанси взагалі не заразитися Омікроном.

Науковці дослідили результати тестів людей віком від 18 до 79 років. Зазначається також, що вакцина менш ефективна для людей похилого віку, а також для тих, хто має хронічні хвороби.

Утім, за словами дослідників, навіть ці результати дають підстави для оптимізму, оскільки доведено, що вакцина принаймні з більшою долею імовірності захищає від шпиталізації.

СИМПТОМИ, ПЕРЕБІГ

Експерти з Африки назвали п'ять симптомів штаму Омікрон

Про це повідомляє Metro.

Як зазначається, вони трохи відрізняються від добре відомої трійки симптомів, властивих попереднім штамам вірусу – лихоманка, кашель і втрата нюху.

Експерти радять звернути увагу на такі симптоми, які спостерігаються у хворих на Омікрон:

  • першіння в горлі,
  • сухий кашель,
  • сильна втома,
  • легкі болі в м'язах,
  • нічна пітливість.

За словами доктора Анжелік Кутзі, глави Південноафриканської медичної асоціації, новий штам коронавірусу на сьогодні розглядається як «легка хвороба». Але насправді це «інша картина під час госпіталізації, особливо у нещеплених».

Dr. Angelique Coetzee
Dr. Angelique Coetzee

Омікрон: симптоми інші, вакциновані хворіють легше

Симптоми Омікрону суттєво відрізняються від симптомів попередніх варіантів COVID-19, повідомляє британська газета Daily Telegraph.

Аналіз приблизно 78 000 випадків Омікрону в Південній Африці дає підстави медикам стверджувати, що основними симптомами Омікрону є першіння в горлі, яке схоже на «дряпання», сухий кашель, закладений ніс та біль у попереку.

Усі ці ознаки набувають більш важкої форми і тривають довше у тих, хто не робив щеплення, стверджують вчені, тоді як у вакцинованих і тих, хто вже перехворів на коронавірус, захворювання протікає у легшій формі.

Науковці також визнають, що Омікрон не призводить до великої кількості важких ускладнень, які потребують екстреної медичної допомоги.

За даними дослідження в Південній Африці, загальна кількість госпіталізацій через Омікрон була на 29% меншою, ніж за часів поширення уханьського штаму, і на 23% меншою, ніж під час зараження Дельтою.

ОМІКРОН У РІЗНИХ КРАЇНАХ

Байден очікує на «зиму тяжких хвороб і смертей» невакцинованих від COVID-19

Президент США Джо Байден попередив 16 грудня, що Омікрон набирає обертів у Сполучених Штатах, створюючи нову хвилю в той час, коли варіант Дельта все ще сприяє зростанню кількості випадків і смертей

«Ми очікуємо на зиму тяжких хвороб і смертей» невакцинованих, сказав Байден, закликавши вакцинованих пройти ревакцинацію, а нещеплених – робити щеплення.

У G7 штам Омікрон розглядають як найнебезпечнішу загрозу здоров'ю

«Глибоко стурбовані зростанням кількості випадків захворювання, міністри погодилися з тим, що ці події слід розглядати як найбільшу поточну загрозу для здоров'я населення в усьому світі. Як ніколи важливо тісно співпрацювати, відстежувати і обмінюватися даними. Це буде ключем до вирішення ситуації, що швидко розвивається», – йдеться у повідомленні на сайті уряду Великої Британії, яка зараз головує у G7.

Франція посилила правила в’їзду з Британії через поширення там Омікрону

Франція посилить контроль за мандрівниками, які прибувають з Британії після різкого зростання там інфекцій, пов'язаних з варіантом коронавірусу Омікрон.

Про це повідомляє Reuters.

Заходи включають скорочення терміну дії антиген– і ПЛР-тестів до 24 годин з 48 годин для тих, хто прибуває, і обмеження причин для поїздки з Британії до Франції.

«Туризм і ділові поїздки для людей, які не є громадянами чи резидентами Франції, будуть обмежені», – заявив він.

Єврокомісія: штам Омікрон може стати домінуючим в ЄС до середини січня

Президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн, виступаючи у Європарламенті, зазначила, що штам коронавірусу Омікрон поширюється дуже швидко і може стати домінуючим вже до середини січня.

Про це повідомляє AFP.

У вівторок у Всесвітній організації охорони здоров’я заявили, що Омікрон поширюється «зі швидкістю, якої ми ніколи не бачили з іншими варіантами» і країнам варто вжити заходів, щоб уникнути перевантаження медичної системи.

Домінуючим штамом коронавірусу в Лондоні став Омікрон – останніми днями на нього припадає понад 50% заражень у столиці Великої Британії

Про це 13 грудня повідомляє Evening Standard.

Видання посилається на керівника відділу громадської охорони здоров'я Лондона Кевіна Фентона. За його словами, останній моніторинг захворюваності на коронавірус у столиці Британії показує, що понад 50% зафіксованих випадків припадає на Омікрон. Таким чином, ця мутація витісняє Дельта-штам.

Саджид Джавід

Саджид Джавід

Міністр охорони здоров’я Великої Британії Саджид Джавід також відзначив швидке поширення цього варіанту з моменту його першого виявлення в Південній Африці наприкінці листопада. «Жодний варіант COVID-19 не поширювався так швидко», – сказав Саджид Джавід у парламенті 13 грудня.

У Британії зафіксували першу смерть від штаму Омікрон

Про це повідомляє The Sun.

«… на жаль, було підтверджено, що принаймні один пацієнт помер від Омікрону», – сказав Джонсон 13 грудня під час візиту до клініки в Лондоні.

Джонсон заявив про наближення масштабної хвилі епідемії через штам Омікрон

Про це повідомляє BBC.

«Боюся, зараз ми входимо у надзвичайну ситуацію в нашій боротьбі з новим варіантом Омікрон... Не залишається сумнівів у тому, що наближається "припливна хвиля" епідемії», – сказав Джонсон у телезверненні ввечері 12 грудня.

Прем’єр окреслив плани уряду у зв’язку із загрозою, в якому центральне місце відводять вакцинації підсилюючими дозами.

«Вже зрозуміло, що дві дози вакцини не забезпечують достатнього рівня захисту. Але наші вчені переконані, що третьою дозою захист можна знову посилити», – зауважив Джонсон.

Ізраїль припинив приймати літаки з Великої Британії та Данії через поширення у цих країнах COVID-штаму Омікрон

Про це пише Сіньхуа.

«Ізраїль у неділю вирішив заборонити мандрівки до Великобританії та Данії для уникнення поширення нового COVID-штаму Омікрон», – йдеться у матеріалі.

ВООЗ

Штам Омікрон поширюється дуже швидко, кількість випадків подвоюється кожні два – три дні

Спеціальний представник Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ) з боротьби з COVID-19 Девід Набарро заявив про надзвичайно високу швидкість поширення штаму коронавірусу Омікрон.

«У нас у ВООЗ є достатньо інформації, яка зазначає, що цей (штам – ІФ) поширюється дуже швидко, з подвоєнням кількості випадків кожні два – три дні», – заявив він телеканалу Sky News.

Він зазначив, що в таких умовах уникнути високої смертності вдасться лише за великого успіху. За словами Наварро, він «ніколи не був більш стурбованим» коронавірусом, ніж зараз.

Набарро пояснив, що у зв'язку з Омікроном необхідно продовжувати вакцинувати населення, зокрема, розподіляючи бустерні дози вакцин. З іншого боку, необхідно скоротити поширення вірусу за допомогою мінімізації соціальних контактів усім без винятку.

«Я вважаю, що найближчими тижнями з'явиться дуже серйозна проблема», – резюмував він.

Омікрон становить «дуже високий» глобальний ризик – ВООЗ

Варіант коронавірусу Омікрон становить «дуже високий» глобальний ризик.

Як передає Reuters, про це заявили у Всесвітній організації охорони здоров'я.

Є ранні ознаки того, що вакциновані та раніше інфіковані коронавірусом люди не виробляють достатньо антитіл, щоб запобігти інфікуванню Омікроном, що може призвести до високої швидкості передачі та «важких наслідків».

НАУКОВЦІ ПРО ОМІКРОН

Досі точно не відомо, як штам Омікрон діє на невакцинованих людей

Professor Alper Şener
Professor Alper Şener

Кількість випадків інфікування коронавірусом через поширення штаму Омікрон зростатиме, оскільки він є заразнішим за штам Дельта. Перебіг хвороби, зокрема у вакцинованих, не потребує інтенсивної терапії, а найбільш стійкий захист мають ті, хто отримав три дози вакцини.

Про це сказав член наукового комітету Туреччини, професор Альпер Шенер у коментарі телеканалу TRT Haber.

«Інактивовані та мРНК-вакцини, що використовуються у Туреччині, забезпечують стійкий імунітет. Дані досліджень вказують, що достатній захист від штаму Омікрон дають три дози вакцини», – розповів науковець.

Професор Шенер вважає, що наступні три місяці будуть вирішальними у протистоянні новому штаму Омікрон, та бачить за доцільне скорочення терміну введення третьої дози вакцини.

За його прогнозом, кількість позитивних ковід-випадків буде зростати, але кількість смертельних випадків та випадків інфікування, що потребуватимуть інтенсивної терапії, не матиме значного зростання, зокрема серед вакцинованих пацієнтів. При цьому досі точно не відомо, як варіант Омікрон діє на невакцинованих людей.

Бустерна доза Pfizer ефективно захищає від Омікрону – ізраїльські вчені

Ізраїльські дослідники встановили, що курс щеплення від COVID-19 трьома дозами вакцини від Pfizer забезпечує значний ступінь захисту від штаму Омікрон.

Про це повідомляє агенція Reuters.

«Ці висновки дослідження подібні до представлених BioNTech і Pfizer на початку тижня про те, що бустерні щеплення можуть стати ключем до захисту від зараження нещодавно виявленим штамом коронавірусу», – йдеться у повідомленні.

У рамках дослідження, здійсненого медичним центром «Шеба» та Центральною вірусологічною лабораторією Міністерства охорони здоров'я Ізраїлю, для порівняння взяли кров 20 осіб, які отримали дві дози вакцини 5-6 місяців тому, та ще 20, які зробили бустерну вакцинацію місяць тому.

«Люди, які отримали другу дозу 5 або 6 місяців тому, не мають захисту від штаму Омікрон. Хоча вони мають певний захист від штаму Дельта», – заявила директор відділення інфекційних захворювань у «Шеби» Гілі Регев-Йохай.

«Гарна новина полягає в тому, що з бустерною дозою захист збільшується приблизно у сто разів», – додала вона.

Підготувала Мар’яна Рабченюк, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-