Китай спростовує витік радіації на АЕС «Тайшань»

Китай спростовує витік радіації на АЕС «Тайшань»

Укрінформ
У Міністерстві закордонних справ КНР заявили, що рівень радіації на Тайшаньській атомній електростанції є нормальним.

Про це сказав речник МЗС КНР Чжао Ліцзянь після повідомлень про ймовірний витік, передає Укрінформ з посиланням на CNN.

"У радіаційному середовищі навколо АЕС немає відхилень від норми. Її безпека гарантована", - заявив Ліцзянь на брифінгу в Пекіні.

Водночас Міністерство екології та навколишнього середовища Китаю підтвердило підвищення рівня радіації на АЕС "Тайшань", але воно було в межах параметрів безпечної експлуатації. Як йдеться в заяві міністерства, причиною цього могло стати пошкодження паливних стрижнів.

Міністерство екології та навколишнього середовища КНР також повідомило, що Національне управління ядерної безпеки не підвищило прийнятних меж для рівнів виявлення радіації за межами Тайшаньської АЕС.

Читайте також: Китай відкрив четверту станцію в Антарктиді

У понеділок CNN повідомив, що французька компанія Framatome, яка допомагає в експлуатації атомної станції на півдні провінції Гуандун, попередила Вашингтон про "неминучу радіологічну загрозу".

Попередження включало звинувачення в тому, що китайський орган безпеки підвищує допустимі межі для виявлення радіації поза електростанцією, щоб уникнути необхідності її зупинки, йдеться в листі французької фірми Framatome до Міністерства енергетики США, який отримав CNN.

Коментуючи це, Чжао заявив, що «Тайшань» повністю відповідає всім технічним вимогам. Він додав, що «інцидентів, що впливали б на навколишнє середовище та здоров'я населення, не було».

Читайте також: В ЄС застерігають від імпорту електроенергії, виробленої на небезпечних АЕС

За даними джерел телеканалу, адміністрація президента США Джо Байдена обговорила ситуацію з урядом Франції та власними експертами Департаменту енергетики. США також контактували з китайським урядом, заявили американські представники.

У понеділок французька комунальна компанія Electricite de France (EDF), якій належить Framatome, заявила, що її поінформували про підвищену концентрацію "благородних газів у первинному контурі" реактора №1 АЕС Тайшань.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-