ОБСЄ вітає розблокування Вікіпедії у Туреччині

ОБСЄ вітає розблокування Вікіпедії у Туреччині

Укрінформ
Представник ОБСЄ з питань свободи ЗМІ Арлем Дезір привітав рішення турецького суду щодо розблокування доступу до онлайн-енциклопедії Wikipedia.

Відповідна заява опублікована у четвер на сайті ОБСЄ.

"Це (скасування заборони Вікіпедії у Туреччині – ред.) – перемога у питанні доступу до інформації та свободи вираження поглядів у Туреччині для всіх громадян Туреччини, позбавлених доступу до всесвітньої енциклопедії, і для всіх тих, хто добивався відновлення доступу протягом останніх двох років", - заявив Дезір.

За його словами, він порушував це питання кілька разів під час спілкування з турецькою владою, у тому числі під час свого офіційного візиту до Туреччини в червні 2019 року.

Представник ОБСЄ висловив сподівання, що, "незважаючи на цю позитивну новину", в Туреччині будуть вжиті й інші кроки, адже "в країні все ще багато заблокованих вебсайтів".

Читайте також: У Туреччині розблокували онлайн-енциклопедію Wikipedia

Як повідомляв Укрінформ, у Туреччині 16 січня знову запрацювала Wikipedia – відповідне рішення було ухвалено судом в Анкарі після того, як Конституційний суд Туреччини визнав блокування незаконним.

Туреччина наприкінці квітня 2017 року заблокувала доступ до онлайн-енциклопедії Wikipedia всіма мовами на території всієї країни, звинувативши її у наклепницькій кампанії проти країни. Це сталося після того, як ресурс відмовився видалити статті, в яких Туреччина нібито змальовувалася як держава, що підтримує ІДІЛ та інші терористичні організації.

Американська неприбуткова організація Wikimedia Foundation, яка є засновницею ресурсу, подала позов до Європейського суду з прав людини стосовно блокування сайту на території Туреччини. Наприкінці минулого року Конституційний суд Туреччини визнав незаконним блокування Wikipedia.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-