Три події світу. Плутанина від Пристайка, порозуміння Москви та Парижа і звільнення Болтона

Три події світу. Плутанина від Пристайка, порозуміння Москви та Парижа і звільнення Болтона

Укрінформ
Зближення Москви і Парижа не лише набуло предметних форм, але і потребує скріплення спільними рішеннями

Міністр закордонних справ України подарував чимало можливостей для тлумачення його заяв про перспективи врегулювання на Донбасі. Джона Болтона катапультовано з адміністрації Трампа.

Вадим Пристайко несподівано взяв на озброєння тактику «інформаційного хайпу», повідомивши про можливе проведення місцевих виборів навесні 2020 року одночасно в Україні та на непідконтрольних територіях ОРДЛО.

При цьому про Крим, на жаль, не йдеться, і це можна назвати серйозним промахом шефа МЗС, як і слова про «певне потепління у відносинах з РФ». Заява стала надто гучною, спровокувала детальні роз’яснення Павла Клімкіна про «формулу Штайнмаєра» та обурення у соціальних мережах. Пристайко був змушений маневрувати, уточнювати, що навряд чи сприяє формуванню офіційної позиції Києва під час зустрічі у Нормандському форматі. Мало тішить, що вона відбудеться не у вересні 2019 року, а пізніше.

Вже можна спостерігати за відновленням російсько-французької Антанти на новий, сучасний лад. Минулого понеділка у Москві побували міністри оборони та закордонних справ Французької Республіки, які взяли участь у роботі російсько-французької ради з співробітництва. На тлі активних риторичних вправ Еммануеля Макрона, адресованих переважно українському колезі, виникає тривожна ситуація. Кремль, як видається, і «формулу Штайнмаєра» інформаційно експлуатує з тієї причини, що вона дозволяє демонструвати зацікавленість в участі Німеччини у врегулюванні конфлікту на Донбасі.

Джон Болтон після турне пострадянськими країнами опинився у відставці через розбіжності з Дональдом Трампом. Досвідчений «яструб» виявився непотрібним ексцентричному президенту, який не виключив можливості власного приєднання до Нормандського формату. Втім, переоцінювати готовність Трампа не варто, як і перспективу розширення переговорного формату. Вільям Тейлор та Курт Волкер у Києві минулого тижня продемонстрували хіба що присутність прапора США біля переговорного процесу, а не готовність стати «чесним брокером». Не виключаю, що вражаюча атака дронів на НПЗ Aramco у Саудівській Аравії приверне увагу і Трампа, і всього світу до Близького Сходу, а схід України він залишить на учасників Норманді.

Євген МАГДА, Інститут світової політики

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-