Німці допомагали США шпигувати в Європі - ЗМІ

Німці допомагали США шпигувати в Європі - ЗМІ

Укрінформ
Німецька розвідслужба BND не лише співпрацювала з американською NSA, роблячи тій послуги в Німеччині, але і здійснювала шпигунську діяльність в інших країнах ЄС.

Про це пише німецька газета Sueddeutsche Zeitung.

«Станція прослуховування BND у Бад-Айблінзі роками незаконно використовувалася для шпигунства NSA проти європейських країн... Серед потерпілих - високопоставлені чиновники французького міністерства закордонних справ, Єлисейського палацу і Європейської комісії», - стверджує автор статті.

При цьому в списку не згадуються німецькі політики, немає серед потерпілих і німецьких підприємців, пише видання.

Читайте також: Російські шпигуни активізувалися в Європі - шеф контррозвідки ФРН

В ході розслідування, проведеного газетою спільно з телеканалами NDR і WDR з'ясувалося, що промислове шпигунство здійснювалося епізодично відносно компаній, які нібито займалися незаконним експортом. В ході поточної перевірки файлів станції прослуховування у Баварії було виявлено, що в період з 2002 (коли було укладено угоду про співпрацю між двома спецслужбами) до 2013 було прослухано 690 тисяч телефонних номерів, проглянуті повідомлення по 7,8 мільйона IP-ключових слів.

Міністр внутрішніх справ Томас де Мезьєр, який змушений звітувати у зв'язку з шпигунським скандалом перед спеціальною комісією Бундестагу, заявив напередодні про те, що хоче, щоб усе з'ясувалося "чим швидше, тим краще". ЗМІ стверджують, що особисто де Мезьєр був повідомлений про "нецільове" використання німецьких радіопередавачів ще в 2008 році, проте він, а також керівництво уряду не зробили нічого для того, щоб припинити таку діяльність.

Нагадаємо, що спеціальна комісія бундестагу зараз зайнята розслідуванням діяльності Агентства національної безпеки США в Європі, яке, імовірно, займалося промисловим шпигунством і стежило за політиками за допомогою німецької розвідки. BND стверджує, що NSA з 2005 року намагалося вести стеження за електронними адресами, номерами телефонів і IP-адресами Європейського аерокосмічного і оборонного концерну EADS і франко-німецького виробника вертольотів Eurocopter.

Читайте також: Путін засилає в Європу все більше шпигунів - La Nouvelle Observateur

Скандал розгорівся уперше в серпні 2013 року після викриттів Едварда Сноудена. З часом з'ясувалося, що NSA прослуховувало навіть мобільний телефон канцлера Німеччини Ангели Меркель. На новий рівень скандал "у благородному сімействі" вийшов пару тижнів тому, після того, як з'ясувалося, що BND так чи інакше допомагала американським колегам стежити за європейськими політиками і займатися промисловим шпигунством.

Тепер опозиційні партії вимагають розслідування і відставки глави BND. Уряд пообіцяв провести реформу відомства.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-