Активісти у Брюсселі вимагали передати Україні заморожені активи РФ

Активісти у Брюсселі вимагали передати Україні заморожені активи РФ

Фото, відео
Укрінформ
Група представників громадської організації Promote Ukraine у Брюсселі провели акцію біля будівлі фінансової установи Euroclear з вимогою передати Україні заморожені російські активи та нарахований на них прибуток.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Euroclear, де знаходиться близько 200 мільярдів євро заморожених російських активів, щороку заробляє на них від 3 до 4 мільярдів євро. Тож ми закликаємо бельгійські фінансові установи та Євросоюз передати Україні всі доходи від цих заморожених активів, а також самі заморожені активи, навіть за 2022-2023 роки. Саме завтра, 12 квітня, європейська робоча група буде збиратися для обговорення юридичних та фінансових модальностей передання цих заморожених активів Україні. Тому ми маємо сьогодні голосно заявити, що Росія має заплатити за свої злочини», - сказала Укрінформу одна з організаторів мітингу Олена Кужим.

Читайте також: Заморожені $300 мільярдів активів РФ - на відбудову України треба значно більше

За її словами, учасники акції погоджуються з тим, що ці російські активи та прибутки від них мають бути конфісковані та передані Україні на правовій основі, легально. Але пошук такого законодавства в ЄС триває вже два роки, і кожен день очікування дуже багато коштує Україні, де відбуваються нові руйнування та гинуть люди.

Активісти у Брюсселі вимагали передати Україні заморожені активи РФ / Фото: Дмитро Шкурко, Укрінформ

Як повідомлялося, більшість із близько 300 мільярдів російських активів, що були заморожені в країнах Заходу після початку агресії РФ проти України, знаходяться в Бельгії. За відкритою інформацією, на балансі Euroclear нині перебувають 192 мільярди євро активів російського Центробанку. ЄС шукає правові механізми подальшого поводження з цими заблокованими ресурсами, а також із нарахованими на них відсотками, обсяг яких за минулі два роки сягнув 5 мільярдів євро.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-