Заморожені $300 мільярдів активів РФ - на відбудову України треба значно більше

Заморожені $300 мільярдів активів РФ - на відбудову України треба значно більше

Ексклюзив
Укрінформ
Згідно з Третьою оцінкою збитків і потреб на відновлення України (RDNA3), проведеною за участі Світового банку, станом на кінець 2023 року потреби на відновлення України внаслідок повномасштабного вторгнення РФ становлять 486,2 млрд доларів.

Про це в ексклюзивному коментарі кореспонденту Укрінформу в Гаазі сказала заступниця міністра юстиції України Ірина Мудра.

“Згідно з Третьою оцінкою збитків і потреб на відновлення України (RDNA3), проведеною за участі Світового банку, станом на кінець 2023 року потреби на відновлення внаслідок повномасштабного вторгнення складають 486,2 млрд доларів. У світі заморожено приблизно 300 млрд доларів російських суверенних активів, і вони, як ви бачите, повністю поглинаються тією сумою, яка нам необхідна для відновлення”, - сказала Мудра.

Вона також наголосила, що “несправедливо покладати на плечі громадян країни-жертви агресії і наших міжнародних партнерів зобов’язання з підтримки та відбудови України, допоки заморожені російські активи лежать недоторканими на рахунках банків. Відповідно до загальновизнаних норм міжнародного права держава, яка вчинила міжнародно-протиправне діяння, несе повну відповідальність, зокрема фінансову, по відношенню до держави, яка постраждала внаслідок такого протиправного діяння”.

За її словами, конфіскація заморожених активів покаже рішучість світової спільноти не просто в підтримці України, а у відданості підтримці світового порядку, заснованого на міжнародному праві.

Читайте також: Іде активна дискусія щодо способів передачі Україні заморожених активів РФ - Мін’юст

“Притягнення РФ до міжнародно-правової відповідальності стане безперечним доказом того, що положення Статуту ООН мають не лише декларативний характер, але є цілком ефективним та живим інструментом підтримки миру та безпеки у всьому світі. Натомість, якщо автократи та диктатори побачать, що можуть нічого не втратити за розв’язання агресивних війн, то майбутнє нашого світу – безрадісне”, - сказала Мудра.

Вона також наголосила, що дуже важливо передати заморожені російські активи Україні, адже “по-перше, йдеться про наше існування як держави. Нам потрібні ресурси для оборони, без яких Росія не просто захопить Україну, але й знищить нашу ідентичність. Крім того, на минулому тижні Росія здійснила наймасштабніший обстріл енергетичної інфраструктури України за всі 10 років війни. Відновлення деяких з пошкоджених об’єктів займе декілька років. Ми бачимо, що Росія досі спроможна завдавати такі удари, і що нам необхідні мільярди доларів для подолання їх наслідків”.

Читайте також: Заморожені російські активи: Чому в ЄС не наважуються передати їх Україні

Як повідомляв Укрінформ, під час Ради асоціації Україна-ЄС високий представник ЄС Жозеп Боррель запропонував використовувати в інтересах України відсоткові нарахування на заморожені російські активи. Якщо цю пропозицію підтримають країни-члени ЄС, вся сума таких нарахувань буде спрямовуватися до бюджету ЄС та передаватися Україні: 90 відсотків на військові потреби, ще 10 відсотків – на програми відновлення країни та на розвиток української оборонної промисловості.

За словами Борреля, загальна сума суверенних активів російського Центробанку, що були заморожені у західних країнах, може сягати 350 мільярдів доларів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-