Відбудова України - 2024

Відбудова України - 2024

Дайджест
Укрінформ
Держдеп США і Фонд Маршалла анонсували ініціативу з відновлення українських міст. Велика Британія готова позичити Україні заморожені активи Росії. Усі головні новини відбудови тут.

Держдепартамент США і Німецький фонд Маршалла (GMF) оголосили про створення Партнерства з містами України (UCP), яке має на меті допомогти у стійкому міському відновленні в умовах війни.

Ініціатива UCP розрахована на три роки. Вона буде офіційно запущена під час Конференції з питань відновлення України в Берліні.

Державний департамент і GMF співпрацюватимуть, щоб залучити ключові зацікавлені сторони, технічних експертів та фінансових партнерів до зусиль партнерства UCP, поєднавши енергію й винахідливість бізнесу та приватного сектора, університетів, неурядових організацій і фондів.

Німеччина підтримує та підтримуватиме Україну на шляху відновлення – як на рівні держави, так і на рівні муніципалітетів і комун

Німеччина посідає друге місце за обсягами підтримки, яка надається Україні, в світі та на першому – в Європі. Водночас, міністерка житла, міського розвитку та будівництва ФРН Клара Гейвіц на конференції «Створення можливостей, будування моменту: трансформативна міська реконструкція України» в Берліні визнала, що в німецькому суспільстві є відчуття, що «в деяких питаннях» можна було б посилити та прискорити допомогу.

Берлін, 7 березня. Фото: Укрінформ
Берлін, 7 березня. Фото: Укрінформ

Віцепрем’єр-міністр з питань відновлення, міністр інфраструктури Олександр Кубраков в онлайн-зверненні зазначив, що Україна потребує «не просто відновлення, але перезавантаження». За оцінкою Світового банку, підготовленою спільно з урядом України, Єврокомісією, ООН, за 2 роки повномасштабної війни сума прямих збитків становить близько 152 млрд дол., загальні ж потреби на відновлення сягають 500 млрд дол.

Берлін, 7 березня. Фото: Укрінформ
Берлін, 7 березня. Фото: Укрінформ

Британія готова позичити Україні заморожені активи Росії - Кемерон

Велика Британія готова позичити Україні всі заморожені в країні активи Центрального банку Росії на тій підставі, що Росія все одно буде змушена виплатити репарації Україні після закінчення війни.

«Існує можливість використати щось на кшталт синдикованого кредиту або облігації, які ефективно використають заморожені російські активи як гарантію, щоб передати ці гроші українцям, знаючи, що ми повернемо їх, коли Росія виплатить репарації. Це може бути найкращим способом зробити це. Ми прагнемо максимальної єдності G7 і ЄС у цьому питанні, але якщо ми не зможемо її досягти, я думаю, нам доведеться рухатися вперед із союзниками, які підтримають такі заходи», - заявив Кемерон.

Фото: Wikipedia
Фото: Wikipedia

Запрацював офіційний вебсайт Реєстру збитків

4 березня запрацював офіційний вебсайт міжнародного Реєстру збитків, завданих агресією РФ проти України. Наразі доступний українською та англійською мовами, французька версія буде згодом. Реєстр збитків почне приймати перші заяви у квітні.

Реєстр був започаткований як платформа для міжурядової співпраці, яка діє в інституційних рамках Ради Європи. Реєстр є юридичною особою відповідно до національного законодавства Королівства Нідерландів і України та розташований фізично в Нідерландах.

Запоріжжя. Фото Дмитра Смольєнка, Укрінформ
Запоріжжя. Фото Дмитра Смольєнка, Укрінформ

РЕПОРТАЖ УКРІНФОРМ

Розстріляний музей Романа Шухевича чекає на відбудову

1 січня цього року Росія двома «шахедами» зруйнувала музей-криївку, де 5 березня 1950 року прийняв свій останній бій генерал-хорунжий УПА Роман Шухевич. Кореспонденти Укрінформу дізналися про варіанти відновлення музею.

Фото Анастасії Смольєнко, Укрінформ
Фото Анастасії Смольєнко, Укрінформ

Про відбудову музею не раз дискутували на сесіях обласної та міської рад. Відкритий рахунок для відновлення. Колеги з інших музеїв проводять благодійні заходи, щоби долучити кошти.

Фото Анастасії Смольєнко, Укрінформ
Фото Анастасії Смольєнко, Укрінформ

Львівська міська рада 5 березня розпочала приймання заявок на участь у всеукраїнському відкритому архітектурному конкурсі на проєктну пропозицію з відновлення Музею генерал-хорунжого УПА Романа Шухевича.

Фото Анастасії Смольєнко, Укрінформ

Фото Анастасії Смольєнко, Укрінформ

ВІДЕО УКРІНФОРМ

Підірваний росіянами дитсадок на Київщині відновлюють з нуля

Дитячий садочок в селі Богданівка на Київщині росіяни підірвали під час відступу з півночі України. Там росіяни зберігали зброю. З місця руїн рятувальники вже дістали півтори тисячі снарядів.

ВІДБУДОВА РЕГІОНІВ УКРАЇНИ

Уряд додатково виділив ₴9,3 мільярда на програму швидкої відбудови

«Продовжуємо швидке відновлення. Сьогодні виділяємо з фонду ліквідації наслідків збройної агресії 9,3 мільярда гривень для Дніпропетровської, Житомирської, Запорізької, Київської, Миколаївської, Одеської, Полтавської, Рівненської, Сумської, Херсонської, Черкаської та Чернігівської областей», - поінформував Прем’єр-міністр Денис Шмигаль на засіданні Кабміну. На ці кошти будуть відремонтовані житлові будинки, школи, лікарні, об'єкти критичної інфраструктури.

Окрім того, міжнародні парнтери активно напрацьовують в регіонах взаємодію у майбутньому відновленні.

  • Агентство Expertise France відкриває Офіс взаємопідтримки громад у Чернігові. Вже триває спільна робота над конкретними проєктами, які будуть повністю або частково реалізовуватись на Чернігівщині, в загальному обсязі понад 5 млн. євро.
  • Греція допоможе у відновленні культурної спадщини України. Програми Греції щодо відновлення України будуть зосереджені в Одесі та направлені насамперед на розвиток портів.
  • Литва продовжить допомагати Київщині у відбудові зруйнованих росіянами закладів освіти. Литва продовжить реалізацію проектів з відбудови: вже реконструйований дитячий садок «Рута» в Ірпені, відновлюється Бородянський ліцей № 1.
  • Фінляндія братиме участь у відбудові Київської області. Фінляндія допомагатиме у реалізації конкретних проєктів з комплексної відбудови та енергетичної трансформації Київщини.

Стежте за новинами про відбудову - підпишіться на нашу щотижневу розсилку. Щопонеділка ви будете отримувати усі головні тексти, фото та відео про відновлення України. Якщо вам сподобалось, порекомендуйте нас друзям, щоб спільнота зацікавлених людей зростала.

Наступний лист з новинами про відбудову України очікуйте 18 березня.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-