Азбест у будівельних відходах становить довготривалу небезпеку - представниця Єврокомісії

Азбест у будівельних відходах становить довготривалу небезпеку - представниця Єврокомісії

Укрінформ
Євросоюз визнає серйозність викликів, пов’язаних із переробкою і використанням будівельних відходів унаслідок російської агресії проти України.

Про це сказала голова Генерального директорату Європейської комісії з питань навколишнього середовища Флоріка Фінк-Хоєр в інтерв’ю Укрінформу під час Конференції із зеленої відбудови Україні у Вільнюсі.

«Будівельне сміття або відходи від руйнації потрібно ретельно аналізувати. Ці відходи не можна просто використати при відбудові через деякі хімікати, які містилися в конструкціях зруйнованих будівель, включаючи азбест та інші», - підкреслила голова Генерального директорату.

Вона відзначила наявність певних методів розділення і використання таких відходів, та найголовніше, за її словами, є «якісний аналіз цих відходів перед тим, як вони можуть використовуватися для відновлення, оскільки вони становлять величезну небезпеку для здоров’я людей в довгостроковій перспективі – навіть на етапі демонтажу зруйнованих будівель».

Першочерговим завданням є якісне мапування, чим вже займається Програма ООН із довкілля і частково Європейський Союз. Також використовуються дані з супутників і кадастри, де громадам слід додатково перевіряти характеристики зруйнованих будівель, а також коли саме вони були побудовані, адже зазвичай відомо, що до певного року в будівництві широко використовувався азбест, сказала Фінк-Хоєр.

«Це у випадку, якщо такі дані збереглися взагалі. Я розумію, наскільки серйозний це виклик, але я також у курсі, що в Україні дуже добре усвідомлюють проблему», - зауважила голова Генерального директорату.

Читайте також: В Україні створять нові стандарти для будівництва укриттів у закладах освіти - МОН

Як повідомлялося, з 28 листопада до 1 грудня 2023 року у Вільнюсі проходила Міжнародна конференція з екологічного відновлення України.

За даними Міністерства захисту довкілля та навколишнього середовища, відходи руйнації в Україні можна порівняти з кількістю твердих побутових відходів, що в середньому утворюються в країні за рік. Кабінет міністрів затвердив порядок поводження з такими відходами.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-