Німеччина допоможе Україні відбудовуватися за допомогою центрів досконалості

Німеччина допоможе Україні відбудовуватися за допомогою центрів досконалості

Укрінформ
Німеччина допомагає створити засади для подальшої відбудови України на основі передового наукового досвіду.

Про це заявила міністерка освіти та наукових досліджень ФРН Беттіна Штарк-Ватцингер на заході з нагоди 30-річчя Українсько-німецького науково-технічного співробітництва в Берліні, передає кореспондент Укрінформу.

«Загарбницька війна Росії проти України завдає важкого удару українській науці. Німеччина твердо стоїть на боці України, як у військовому, так і в цивільному плані. Завдяки чотирьом німецько-українським центрам досконалості, центрам передового досвіду ми підтримаємо Україну за допомогою сучасної наукової системи. Вони також стануть вагомим внеском у відбудову країни», - сказала німецька міністерка.

Очолюване нею відомство виділить до €11 мільйонів протягом наступних чотирьох років для центрів, місця створення яких нещодавно визначено. Як повідомили в Міністерстві, центр EUU20 у Львові займатиметься дослідженнями німецько-української та європейської історії ХХ століття; центр дослідження натуральних продуктів CENtR, також у Львові, зосереджуватиметься на стратегіях відкриття та медичного використання нових протиінфекційних засобів; центр квантових матеріалів GU-QuMat з часом буде розташований у Києві та зосереджуватиметься на пошуку нових квантових матеріалів та їх функціональності як платформи для технологій майбутнього; центр ​ PLASMA-SPIN-ENERGY з часом буде розташовано в Харкові.

Читайте також: Україна значно збільшує витрати на наукові розробки - Лісовий

Центри планується почати створювати з 2024 року.

При відновленні одну з ключових ролей відіграватиме енергетична галузь, зауважила міністерка. У межах Green Deal Ukraine планується створити українсько-польсько-німецький «мозковий центр», який опікуватиметься розбудовою стійкої системи енергопостачання на засадах відновлювальної енергетики, адже вона гарантує незалежність, сказала політикиня.

«Ми підтримуємо та будемо залучені до відбудови. Але йдеться більш ніж про відбудову - потрібно побудувати нове, щоби бути кращими», - сказала Штарк-Ватцингер.

Вона додала, що «Україна потребує розумні голови для розумного майбутнього». Система науки та освіти України як майбутнього члена ЄС має наближатися до європейського наукового простору: що кращі освіта та наука, то краще майбутнє у держави.

Глава міністерства також зазначила, що в Німеччині усвідомлюють, що понад 200 тисяч школярів, які були прийняті в німецькі школи після початку повномасштабної війни, та понад 9100 українських студентів вишів у перспективі мають повернутися на Батьківщину.

«Ми завжди в перспективі маємо ціль, що вони повернуться», - сказала вона.

Читайте також: Україна й Німеччина активізують науково-освітню співпрацю - підписали декларацію

Міністерка також запевнила, що Німеччина «не звикне» до війни в Україні та не втомиться підтримувати Україну.

Штарк-Ватцингер продемонструвала присутнім осколок російської ракети, який упав неподалік від МОН України. Вона отримала його під час свого лютневого візиту до Києва. Відтоді цей страшний подарунок лежить у неї в кабінеті.

Фото: Ольга Танасійчук

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-