Відновлення дитсадка «Рута» в Ірпені: приклад успішної міжнародної взаємодії

Відновлення дитсадка «Рута» в Ірпені: приклад успішної міжнародної взаємодії

Укрінформ
В Ірпені на Київщині запрацював дитячий садок «Рута», відновлення якого фінансувалося урядом Литви. Як відроджували заклад

Ірпінь – один з населених пунктів Київщини, що найбільше постраждав у перші місяці під час повномасштабного вторгнення росії. Із соціальної інфраструктури містечка в результаті постраждали 8 шкіл, 11 садочків та три установи  –  дитячо-юнацька спортивна школа, Ірпінський міський стадіон «Чемпіон», Ірпінський центр позашкільної освіти та Інклюзивно-ресурсний центр. Серед усіх дитсадків Ірпінської громади найбільших пошкоджень зазнав дитсадок “Радість”. Через інтенсивні обстріли він був зруйнований на 75%. Однак усього за рік руїни відбудували та перетворили садочок на сучасний освітній заклад, з дотриманням норм безпеки та інклюзивності.

МИРНА “РАДІСТЬ”, ЯКУ ВОРОГ НАМАГАВСЯ СТЕРТИ З ЛИЦЯ ЗЕМЛІ

Дитсадок “Радість” працював з 1985 року та до повномасштабного вторгнення був одним із найбільших у громаді, його відвідували близько 400 дітей густо населеного мікрорайону міста, з якими займалися 65 працівників.

У березні 2022 року садочок неодноразово потрапляв під ворожі обстріли. Внаслідок прямого влучання російського снаряда в приміщенні сталася масштабна пожежа. Потім через пошкодження даху в будівлю потрапляло багато води, значна частина конструкцій була пошкоджена внаслідок намокання. Загалом у результаті неодноразових обстрілів, вибухів та пожежі заклад було пошкоджено на 75%.

Після деокупації Ірпеня місто відвідали десятки міжнародних делегацій, які мали нагоду на власні очі побачити руйнування, завдані громаді. Серед них були й делегації Республіки Литва. Представники країни були настільки вражені наслідками агресії, що запропонували свою допомогу у відновленні садочка.

У серпні 2022 року Уряд Литви обрав перші чотири пілотні проєкти з відновлення України, серед яких був і садочок “Радість”. Литовці наголошують – під час перемовин з українською стороною вони отримали чіткий сигнал про те, що соціальна та критично важлива інфраструктура є пріоритетами відновлення, і саме тому спрямували допомогу на відновлення садочка.

ЯК КВІТКА ОБЄДНАЛА ДВА НАРОДИ

Між Ірпінською міськрадою та Урядом Литви було укладено договір на фінансування робіт з відновлення садочка та забезпечення його необхідним устаткуванням. Бюджет проєкту склав 4,9 млн євро, що їх виділив литовський Фонд розвитку співробітництва та гуманітарної допомоги.

Проєкт реалізували завдяки спільним зусиллям команди Ірпінської міської ради, Уряду Литви та Фонду відновлення Ірпеня. Курувало роботи литовське агентство з виконання проєктів (CPVA). На честь допомоги литовського народу оновлений заклад перейменували у “Руту”, адже ця квітка є символічною як в українській, так і в литовській міфології, а саме слово має однакове значення та звучання українською й литовською мовами. Крім того, в зовнішньому оформленні дитячого садка використовуються кольори українського та литовського прапорів.

Фото: Руслан Кравченко/Facebook
Фото: Руслан Кравченко/Facebook

Президент Литви Гітанас Науседа під час візиту до України у червні 2023 року підкреслив:Литва та всі її люди всім серцем підтримують Україну. Ми надали Україні вже більше ніж 1 млрд євро на відбудову, а також військові та гуманітарні потреби. І це тільки від Уряду. Допомога також надходить від неурядових та приватних організацій. Дуже приємно бачити такий чудовий садочок, можу тільки уявляти, якими щасливими діти будуть тут. Мені також подобається назва садочка – “Рута”, це дуже символічно. Вірю, що коли діти будуть бачити цю назву та прапор Литви, то думатимуть про країну, де живе багато людей, які дуже люблять Україну”.

Представники міської влади при цьому відмічали, що відбудова дитячого садка – це не просто про нову будівлю. Це про 400 дітей, які у новому навчальному році отримали місце для освіти та розвитку. Ще коли роботи з відбудови тривали, електронна черга реєстрації до садочка перевищувала кількість місць у закладі: ірпінці чекали на його відкриття. Завдяки відбудові садка батьки тепер мають змогу працювати, доки діти навчаються. Очевидно, такі проєкти повертають життя до громади, яке росія всіма силами намагалася зупинити назавжди.

На реалізацію проєкту знадобився рік: відбудований дитячий садок було відкрито перед початком навчального року – 24 серпня 2023 року, на День Незалежності України.

Віцепрем’єр-міністр з відновлення України – міністр розвитку громад, територій та інфраструктури України Олександр Кубраков подякував Уряду Литви за підтримку, назвавши цей проєкт зразковим прикладом співпраці України з міжнародними партнерами у напрямку відбудови.

“Відновлення об’єктів освіти є одним із головних пріоритетів сьогодні. Мешканці громади можуть жити і працювати, розуміючи, що їхні діти знаходяться в сучасному садочку, з усім необхідним устаткуванням, з обладнаним укриттям. Важливо, що проєкт садочка заведений в електронну екосистему управління відбудовою DREAM, а отже кожен охочий може ознайомитися з описом проєкту, основними параметрами бюджету та стадіями будівництва”, – сказав Олександр Кубраков.

За його словами, цей проєкт  може і має стати зразком для наслідування – як з точки зору ініціативи громади, так і з точки зору планування та наступного устаткування. “Крім того, це доказ, що громади можуть самостійно залучати міжнародну підтримку для проєктів відновлення, і екосистема DREAM цьому допомагатиме”, – додав Кубраков.

РІК ПЕРЕТВОРЕННЯ ТА ВІДРОДЖЕННЯ

Манте Макаускайте, радниця канцлера уряду Литви, згадує: “Коли ми обирали перші об'єкти для відбудови, ми консультувалися з українськими партнерами, інституціями, муніципалітетами. Відкрити садочок рівно через рік – це символічно і політично водночас. Я думаю, що в умовах війни це, безумовно, досить швидка робота, і ми дуже задоволені співпрацею з місцевою адміністрацією, з компаніями, які працювали над цим об'єктом. Я думаю, що всі були дуже вмотивовані зробити це якомога швидше”.

Після проведених робіт із відновлення дитсадок “Рута” перетворився на нову сучасну будівлю площею понад 4500 м², з трьома поверхами замість двох. Садочок зможуть відвідувати близько 400 вихованців, об’єднаних у 13 груп. У садочку є музична та спортивна зали, кабінети для додаткових занять, сучасні спортивні та ігрові майданчики. Для дітей з особливими освітніми потребами будуть створені всі належні умови для навчання та виховання (пандус, ресурсна кімната, навчальне обладнання). У підвальному приміщенні закладу облаштоване укриття з сучасним вентиляційним обладнанням та системою оповіщення. Укриття забезпечене ігровими матеріалами, а також облаштоване санвузлами й зонами для відпочинку.

Випробувати нове укриття довелося вже під час урочистого відкриття, яке відбулося в День Незалежності. Під час повітряної тривоги до сховища спустилися діти та батьки, а також гості церемонії. Для дітей організували ігри й читання.

Окрім забезпечення фінансування, Уряд Литви надав проєктну підтримку у відновленні садочка. Литовське центральне агентство з управління проєктами, яке працює в Україні з 2014 року, координувало реалізацію проєкту разом із місцевою адміністрацією. Перед Агентством стояло багато викликів, адже метою було відбудувати садочок за принципом “краще ніж було”. Проєкт мав враховувати енергоефективність, використання сучасних матеріалів та технологій. З іншого боку, працювати треба було швидко, щоб вкластись у стислі терміни з обмеженими ресурсами.

“Насправді це був дуже амбітний план – реалізувати такий проєкт до 1 вересня. Але всі учасники відчували себе однією командою зі спільною метою. Дуже важливо говорити про те, що ми не можемо чекати закінчення війни, щоб відбудовувати. Людям треба жити зараз, дітям треба зараз ходити до дитячого садочка, вони не можуть чекати. І для місцевої громади важливо бачити результат і знати, що життя може знову повернутися до норми”, – коментує керівник програми "Co-create Future of Ukraine" Центрального агентства з управління проєктами Артурас Жарновскіс.

Литовські партнери також організували для викладачів садочка робочу поїздку до Литви для обміну досвідом, методологіями навчання та встановлення зв'язків.

Ксенія Катряч, директорка дитячого садочка, ділиться враженнями: “Розпочалася також педагогічна співпраця з Литвою. 34 викладачі Ірпінської міської громади з’їздили до Литви, де відвідали дошкільні заклади – і комунальні, й приватні. Ми мали змогу порівняти систему освіти Литви й України, вибрати, який досвід запозичити для своєї роботи. Це була дуже корисна поїздка”.

Артурас Жарновскіс додав, що хоча з точки зору будівництва проєкт завершено, насправді він тільки починається. Адже тут, у дитячому садочку “Рута”, буде виховуватися нове покоління України.

Фото: КОДА
Фото: КОДА

“Діти – це майбутнє кожної нації. І наше завдання – повернути їм спокійне і мирне дитинство. Саме завдяки таким партнерам, як Литва, є можливість відновлювати країну і будувати плани на майбутнє. Така підтримка передає чіткий меседж для інших країн і міжнародних партнерів: відбудовувати Україну треба вже зараз”, – наголошує Руслан Кравченко, голова Київської обласної військової адміністрації.

При цьому варто зазначити, що на ірпінському садочку співпраця України з Литвою не зупиняється. Литовське Центральне агентство з управління проєктами разом із Державним агентством відновлення України працюють над рядом ініціатив, серед яких – “Школа майбутнього для України”. Це розробка адаптивного технічного дизайн-проєкту для будівництва нових шкіл. У ході міжнародного архітектурного конкурсу буде обрано кращий адаптивний проєкт, що стане доступним усім українським громадам і потенційним міжнародним донорам. Литовські партнери наголошують, що проєкт прискорить процеси будівництва нових шкіл і залучення донорів та зекономить дорогоцінний час повернення до очного навчання українських дітей. На відбудову і відновлення України литовський Фонд розвитку співробітництва та гуманітарної допомоги вже виділив 16 мільйонів євро.

Марина Нечипоренко, Київ
Фото надані пресслужбою Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури України, Руслан Кравченко/Facebook, КОДА

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-