На Чернігівщині відновили столітню школу за традиційною технологією хати-мазанки

На Чернігівщині відновили столітню школу за традиційною технологією хати-мазанки

Фото
Укрінформ
Благодійний фонд "Сміливі" за підтримки Програми "U-LEAD з Європою" відновив унікальний, побудований у 1927 році за давньою українською технологією хати-мазанки, Лихачівський ліцей у Чернігівській області, який постраждав від обстрілів у березні 2022 року.

Як повідомили Укрінформу в U-LEAD, ремонтували заклад у рамках ініціативи "Відбудова місцевих шкіл задля стійкості".

"У цьому проєкті ми намагалися переосмислити традиційне і сучасне. Дати школі нове життя, але при цьому використати традиційні технології та зберегти місцеву культуру будівництва й оформлення", - пояснив директор фонду "Сміливі" Віталій Селик.

Ремонтні роботи проводилися впродовж липня-вересня. Понад 40 місцевих жителів та 60 волонтерів "Сміливі" впродовж 20 днів повністю відновили зовнішні стіни школи, оздоблення стін глиняною сумішшю.

Читайте також: Директор GIZ-Україна відвідав відремонтовану за підтримки U-LEAD школу у Чернігові

Курував роботами народний майстер Микола Степанець, який має досвід будування хат-мазанок.

Крім того, до ремонтних робіт були залучені близько 20 місцевих професійних будівельників, які замінили систему електрики, дах на сучасний, вікна - на енергоефективні, відремонтували водостічну систему. Також побудували вхідну групу з пандусом, відремонтували стіни, стелю та підлогу у бібліотеці, класах, коридорі, фойє. Вони обладнали класи меблями, партами-трансформерами, спортивними снарядами, телевізором, прожекторами, звуковими системами, нанесли на стіни мурал з традиційними українськими орнаментами. Крім того, оновили зону відпочинку, клумби, зупинку шкільного автобуса та нанесли вогнебіозахист на дерев’яні поверхні та дах. 

На території школи посадили канадійський клен на честь волонтера "Сміливих" Ентоні "Тонко" Ігната, який допомагав відновлювати школу, а у вересні загинув під Бахмутом від російського снаряда.

Проєкт "Відбудова місцевих шкіл задля стійкості" реалізує Благодійна організація "Благодійний фонд "Сміливі" в рамках Програми "U-LEAD з Європою" та за фінансової підтримки Служби зовнішньополітичних інструментів Європейської комісії.

Ініціатива U-LEAD "Відбудова місцевих шкіл для стійкості" спрямована на надання конкретної підтримки 12 відібраним громадам, які постраждали від війни, у трьох регіонах України – Чернігівській, Київській та Харківській областях – шляхом фінансування їхніх індивідуальних підходів із відновлення доступу до освіти. Проєкт надасть можливість оцінити збитки та інвестувати в ремонт шкільних будівель або, якщо останні структурно небезпечні чи зруйновані, надасть доступ до онлайн-навчання через створення цифрових навчальних центрів.

Читайте також: Уряд виділив кошти на ремонт Державного біотехнологічного університету та Чернігівської політехніки

Проєкт "Відбудова місцевих шкіл задля стійкості" є частиною Шкільної ініціативи “U-LEAD з Європою”.

"U-LEAD з Європою" – програма співпраці між українським урядом, Європейським Союзом та його державами-членами Німеччиною, Швецією, Польщею, Данією, Естонією та Словенією у створенні багаторівневої системи управління, яка є прозорою, підзвітною та відповідає на потреби громадян України. Мета – підсилити спроможність ключових суб'єктів та зацікавлених сторін на національному, регіональному та місцевому рівнях для розширення можливостей місцевого самоврядування в громадах, зокрема і в часи війни та відбудови.

Фото: BRAVE («Сміливі»)

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-