Наєм: Мета Держагентства відновлення - допомогти громадам, а не забрати ресурси

Наєм: Мета Держагентства відновлення - допомогти громадам, а не забрати ресурси

Укрінформ
Мета Державного агентства відновлення та розвитку інфраструктури полягає в тому, аби допомогти громадам, а не забрати у них ресурси.

На цьому наголосив голова Державного агентства відновлення та розвитку інфраструктури України Мустафа Наєм під час виступу на початковій конференції "Кроки для спеціалістів. Процедурні питання відновлення в територіальних громадах", яка була організована Програмою "U-LEAD з Європою" у Києві, передає кореспондент Укрінформу.

"Наша місія полягає в тому, щоб допомогти, а не забрати щось у громад", - сказав Наєм. Він пояснив присутнім як саме працює ця установа. Зокрема, розповів, що центральний офіс агентства розташований у столиці, а також є представництва у 24 областях. Загалом працює близько 3 тисяч людей по всій країні. "Це не просто колишній "автодор", це зовсім інша структури. Ми будемо перезавантажувати наші кадри, бо розуміємо, що основний фах, який нам потрібен зараз, це трохи інший, аніж просто будувати дороги. Найближчим часом ми розглядатимемо можливість десь чверть наших керівників замінити, бо там потрібен інший потенціал. У нас немає бажання когось "чистити", але будуть нові кадри, які можуть керувати тим чи іншими проєктами", - сказав голова агентства

Він пояснив також те, що в Держагентства немає своїх коштів, які можна було дістати та віддати на втілення у життя тих чи інших проєктів. "Я такий самий, як і ви, реципієнт грошей держави. Маю на увазі з фонду ліквідації, Дорожного фонду або державного бюджету. Так само, як і ви, я прошу фінансування проєктів, так само, як і ви, подаю переліки, обсяг фінансування очікувану вартість, паспорт бюджетних програм. Така сама процедура, а як у вас в областях", - додав він.

Керівник Державного агентства відновлення та розвитку інфраструктури закликав присутніх робити об’єкти на місцях самотужки, якщо на це є сили та можливості. Порадив не поспішати, з самого початку пропрацьовувати усі проєктні документи якісно і все доводити до логічного завершення, адже тоді більше шансів на успішну реалізацію проєкту. "Не поспішайте, буль ласка. Немає зараз розриву тих грошей, які ллються з "голови", або розбирають усі. Дуже поганий стан проєктно-кошторисної документації, дуже поганий стан технічних звітів. Це на сьогодні нормально – не погано і не добре. Ми ніколи цього не робили. Заспокойтеся, бо немає ніякого спротиву. Той, хто швидше підготує на місцях департаменти та людей, які будуть цим займатися, той потім швидше зможе це все забрити по одній простій причині – І Міністерство, і уряд зацікавлені в одному - в реалізації проєктів", - підкреслив чиновник.

Читайте також: U-LEAD ставить собі за мету за рік допомогти підготувати 25 проєктів з розвитку громад

Зі свого боку, керівник компонентів "Міста Доброчесності" та "Доброчесна відбудова" Антикорупційної ініціативи ЄС в Україні (EUACI) Тарас Случик закликав присутніх представників громад бути системними та уважними, контролювати свою роботу на кожному етапі. Він порадив знайти у громаді внутрішнього аудитора, який би міг тримати в полі зору всі критичні питання. "Контроль та внутрішній аудит – це те, що вам дуже допоможе і те, що буде вас відрізняти від інших.Там, де поставлені внутрішній аудит та контроль – там виконавчі органи спроможні", - підкреслив він.

Програма для України з розширення прав і можливостей на місцевому рівні, підзвітності та розвитку "U-LEAD з Європою" спільно фінансується ЄС та його державами-членами Німеччиною, Польщею, Швецією, Данією, Естонією та Словенією для підтримки України на її шляху до зміцнення місцевого самоврядування. U-LEAD сприяє прозорому, підзвітному та багаторівневому управлінню в Україні, яке відповідає на потреби громадян та розширює можливості громад.

Фото: U-LEAD з Європою

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-