U-LEAD ставить собі за мету за рік допомогти підготувати 25 проєктів з розвитку громад

U-LEAD ставить собі за мету за рік допомогти підготувати 25 проєктів з розвитку громад

Укрінформ
Програма «U-LEAD з Європою» ставить собі за мету за рік допомогти громадам напрацювати 25 якісних проєктів з розвитку, які донори будуть готові профінансувати.

Про це заступниця керівника відділу сталого розвитку Програми «U-LEAD з Європою» Мар’яна Семенишин сказала під час виступу на початковій конференції «Кроки для спеціалістів. Процедурні питання відновлення в територіальних громадах», яку організувала U-LEAD у Києві, передає кореспондент Укрінформу.

«Ми ставимо перед собою план, що більше ніж за рік часу нам потрібно підготувати щонайменше 25 проєктів, які будуть готові до фінансування. Ключове тут - готові до фінансування. Якими проєктами займаємося? Першочергово допомагаємо громадам, які спрямовані на відновлення об’єктів, які перебувають саме у власності громад, а не районних чи обласних рад», - сказала Семенишин.

За її словами, перевага надається малим та середнім громадам. Йдеться про такі сектори, як освіта, охорона здоров’я, водопостачання та водовідведення, транспорт, а також поводження із відходами. Фахівців націлюють громади на підготовку великих проєктів із бюджетом від 300 тис євро до 10 млн євро. І важливо, щоб зробити набагато краще, ніж було колись. У середньому на цю роботу йде декілька місяців.

«U-LEAD з Європою» вирішила навчити громади будувати великі інфраструктурні проєкти. Але мета полягає саме в тому, щоб навчити сформувати ці проєкти так, щоб вони дійсно мали шанс бути втіленими у життя, щоб донори виділяли кошти на фінансування», - підкреслила заступниця керівника відділу сталого розвитку Програми.

Як зазначила заступниця директора Програми «U-LEAD з Європою» Олена Томнюк, U-LEAD не може стояти осторонь тих усіх викликів, з яким зіштовхнулася Україна останнім часом. Тому й з'явилася ініціатива «Зміцнення стійкості на місцях. Підтримка екстрених ремонтів у громадах» у межах якої найближчим часом 100 громад, які постраждали внаслідок російської агресії. Вони отримають допомогу у невідкладних ремонтних роботах. В межах проєкту громади отримають ваучери, за яким зможуть придбати в магазині необхідні будівельні матеріали. Також безоплатно отримують транспортний засіб, що допоможе в локальній відбудові і набори інструментів та обладнання для проведення ремонтних робіт. «U-LEAD – це комплексна програма. Ми завжди намагаємося усе вкласти в пакети, подати комплексно. Уся наша діяльність базується на пакетах допомоги», - підкреслила вона.

Олена Томнюк також нагадала про старт нової навчальної Програми «Кроки для спеціалістів». Мета - сформувати розуміння концептуальних основ стійкості територіальних громад . «Це нова тема для нас, і для вас. Наша команда працювала над цим продуктом місяців п’ять, багато зусиль доклали, сотні та тисячі сторінок проситали, перед тим, як прийти із цим до вас. Ми дуже просимо вас сформувати у себе команди. На сьогодні на «Кроки» у нас записалися близько 300 учасників. Коли ви повернетеся додому, ще раз подумайте, чи серед цих 300 є всі ті, хто там має насправді бути чи можливо ви когось забули і треба когось додати», - закликала вона учасників заходу.

Читайте також: За підтримки проєкту «U-LEAD з Європою» 100 громад отримають допомогу на відновлення

Програма для України з розширення прав і можливостей на місцевому рівні, підзвітності та розвитку «U-LEAD з Європою» спільно фінансується ЄС та його державами-членами Німеччиною, Польщею, Швецією, Данією, Естонією та Словенією для підтримки України на її шляху до зміцнення місцевого самоврядування. U-LEAD сприяє прозорому, підзвітному та багаторівневому управлінню в Україні, яке відповідає на потреби громадян та розширює можливості громад.

Фото: «U-LEAD з Європою»

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-