Інвестори у відбудову України мають гарантувати робочі місця з належною зарплатою - ITUC

Інвестори у відбудову України мають гарантувати робочі місця з належною зарплатою - ITUC

Укрінформ
Інвестиції у відбудову України мають обумовлюватися гарантуванням гідних робочих місць із належною заробітною платою.

Про таку спільну позицію активістів українського та європейського профспілкового руху повідомила в Укрінформі на пресконференції “Про підтримку українських профспілок європейськими соціальними партнерами” генеральна секретарка Європейської конфедерації профспілок (ITUC) Естер Лінч.

За її словами, у Євросоюзі соціальний вимір не менш важливий, ніж решта вимірів. А це означає якісні робочі місця, гідну платню та право людей праці на колективні договори.

“І ми очікуємо, що ЄС наголошуватиме на соціальному вимірі, коли йтиметься про інвестиції. Інвестиції у відбудову мають обумовлюватися гарантуванням гідних робочих місць з належною заробітною платою. І ці робочі місця також мають бути доступними для ветеранів війни, аби ті розуміли, що вони зробили свій внесок у вашу перемогу, а тепер у них є надія на хороші робочі місця і на гідну оплату праці”, - сказала очільниця ITUC.

Європейські та українські профспілки разом підготують пропозиції до Саміту соціальних партнерів, який відбудеться наступної весни у переддень Саміту щодо вступу України до ЄС. Тоді, поміж іншого, йтиметься про важливість та зміст соціального діалогу.

Читайте також: Мінекономіки пропонує американському бізнесу інвестувати у проєкти відбудови України

Водночас члени місії європейських соціальних партнерів, яка цими днями працювала у Києві, за словами Лінч, помітили певні прогалини та нерівноправність у соціальному діалозі в Україні.

“Профспілки мають користуватися такою ж повагою, як і інші інститути суспільства. Наприклад, їхня аналітика щодо трудового законодавства не менш важлива, ніж думка влади та експертів громадського сектору”, - переконана генсек Європейської конфедерації профспілок.

Вона запевнила, що європейський профспілковий рух і надалі підтримуватиме нашу країну та українські профспілки.

“Підсумовуючи візит місії до вашої країни, я б охарактеризувала побачене словом “гордість”. Бо це - саме те відчуття, яке маю, коли дивлюся на роботу наших членських організацій в Україні. Я пишаюся людьми з українських профспілок і тим, як вони працюють у ці надскладні часи. Бо профспілки ми бачимо на фронті, ми бачимо медиків і вчителів, хліборобів і шахтарів. Життя та праця цих людей є невід’ємним елементом боротьби, яку веде Україна”, - наголосила Лінч.

Вона запевнила, що Європейська конфедерація підтримує українські профспілки у цій боротьбі.

Європейська конфедерація профспілок об’єднує 93 національні конфедерації з 41 країни, 10 європейських галузевих профспілкових федерацій, які представляють 45 млн членів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-