На Львівщині презентували польський сервіс відбудови України – проєкт охопить вісім областей

На Львівщині презентували польський сервіс відбудови України – проєкт охопить вісім областей

Фото
Укрінформ
У Львівській ОВА представили польський проєкт з підтримки інвестування в Україну, який охопить вісім областей.

Про це повідомляє пресслужба Львівської ОВА, передає Укрінформ.

«Для нас дуже важливо відновлювати державу. І це перший реальний інструмент від європейської держави, який забезпечить експортне страхування. Також створення Фонду для відбудови України дає можливість іноземним компаніям заходити на ринок і мати гарантії щодо фінансування. Сподіваюсь, що великі інфраструктурні проєкти, які були озвучені, будуть реалізовані», – зазначив очільник Львівської області Максим Козицький.

Польський сервіс відбудови України – проєкт, який передбачає низку кроків, покликаних залучати польський бізнес у процеси відбудови України, а також допомагати українському бізнесу і самоврядуванню в пошуках польських партнерів та інвесторів.

В межах пілотного проєкту заходи реалізовуватимуть у восьми західних та центральних областях України. Тут об’єднають польський, український бізнеси та самоврядування, а також наближатимуть інструменти, які доступні в Польщі для підтримки польсько-української економічної співпраці.

Про можливості проєкту розповіла Державний секретар Міністерства розвитку та регіональної політики, уповноважений уряду Республіки Польща у справах польсько-української співпраці у сфері розвитку Ядвіга Емілевич. За її словами, польським компаніям непотрібно дуже багато навчатися, щоб працювати в Україні, адже 600 польських фірм уже працюють тут. Передусім вони працюють у західних регіонах.

«Ми намагаємось підготувати для них певну допомогу, яка сприятиме веденню діяльності в країні, де відбуваються військові дії. Тому ми є першою європейською країною, яка підготувала для таких фірм так зване експортне страхування. Це послуга для компаній, які займатимуться тут інвестиційною або торговою діяльністю. Також вони зможуть брати спеціальні кредити, які будуть гарантовані державою. Таке страхування також буде доступне і для українських компаній. Більше того, українській фірмі для цього не потрібно буде відкривати спеціальну юридичну особу в Польщі, достатньо буде мати просто в Польщі філію або польського бізнес-партнера», – сказала Емілевич.

Також вона додала, що додатково до експортного страхування у вересні почне працювати спеціальний інвестиційний фонд.

«Він передбачатиме надання позик, які матимуть низький процент. Вони також призначатимуться для фірм, які приїжджатимуть в Україну і тут працюватимуть. Ми не чекаємо на кінець війни, ми намагаємось відбудовувати Україну вже сьогодні», – додала Емілевич.

Партнером проєкту є одна з найбільших бізнес-асоціацій Польщі ZPP – Związek Przedsiębiorców i Pracodawców.

Як повідомляв Укрінформ, Україна і Польща обговорили долучення до страхування воєнних ризиків Експортно-кредитного агентства Польщі (KUKE).

Читайте також: Лондонська конференція з відновлення України: рефлексії та план роботи на майбутнє

KUKE є офіційним експортно-кредитним агентством Польщі. Корпорація уповноважена надавати експортне страхування польським компаніям за підтримки Державного казначейства.

Як повідомлялося, багатостороннє агентство з гарантій інвестицій (MIGA) Групи Світового банку почало надавати гарантії для страхування воєнних ризиків в Україні із Трастового фонду підтримки реконструкції та економіки України (SURE).

Фото: loda.gov.ua

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-