Розвиток громад: Рада ухвалила закон про голосування за проєкти в «Дії»

Розвиток громад: Рада ухвалила закон про голосування за проєкти в «Дії»

Укрінформ
Верховна Рада України ухвалила законопроєкт, який дозволить українцям обрати за допомогою «Дії» проєкти розвитку власних громад, що будуть профінансовані коштом Державного фонду регіонального розвитку.

Про це повідомляє Укрінформ із посиланням на пресслужбу Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури у Фейсбуці

"Сьогодні, 29 червня, Верховна Рада України ухвалила в другому читанні законопроєкт №9165. Він надає громадянам України можливість самостійно обирати в Дія проєкти розвитку власних регіонів, які будуть профінансовані з Державного фонду регіонального розвитку (ДФРР)", - йдеться в повідомленні.

Віцепрем’єр-міністр з відновлення України — міністр розвитку громад, територій та інфраструктури Олександр Кубраков зазначив, що цей інструмент є одним з елементів політики залучення громадян до відбудови.

"Спільно з профільним комітетом вже напрацьовуємо низку рішень електронної та місцевої демократії для забезпечення прозорості та підзвітності органів місцевої влади перед громадянами. Ми також плануємо системно переглянути логіку та механізми використання коштів ДФРР, разом з ініційованим нами переглядом Державної стратегії регіонального розвитку, яка має відповідати вимогам і викликам відновлення та модернізації країни", - зазначив Кубраков.

Документ передбачає, що центральні, місцеві органи виконавчої влади та органи місцевого самоврядування відтепер подають свої проєкти на розгляд регіональних комісій. Зробити вони це зможуть через спеціалізовану онлайн платформу, яка має забезпечити прозорий та неупереджений відбір проєктів на регіональному рівні.

Читайте також: Мінвідновлення закликає громади до активної участі у процесах відбудови

Після цього регіональні комісії проводять попередню оцінку проєктів за низкою критеріїв. Оцінка відбуватиметься з бальною системою, при цьому проєкти малих міст з населенням до 50 тисяч осіб отримають додатковий бал. Проєкти, які набрали не менше 25 балів, передаються комісії міністерства, яка перевіряє їх на відповідність законодавству та подає їх для опитування у "Дії".

Пріоритетні проєкти повинні бути спрямовані на розвиток, відбудову чи будівництво критичної інфраструктури, об’єктів житлово-комунального господарства, лікарень, ЦНАПів, центрів безпеки та укриттів, підсилення регіональної та локальної економіки в умовах викликів воєнного стану та/або створення умов для релокації виробництв.

Як повідомлялось, у першому читанні законопроєкт №9165 про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2023 рік» щодо використання коштів Державного фонду регіонального розвитку ухвалений Верховною Радою 11 квітня 2023 року.

Фото: Мінцифри

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-