Литва відправить в Україну 30 тисяч ліжок, які можна скласти за дві хвилини

Литва відправить в Україну 30 тисяч ліжок, які можна скласти за дві хвилини

Фото
Укрінформ
Литва відправить в Україну фанерні мобільні ліжка, для складання яких не потрібні інструменти, шурупи.

Уже замовлено 30 тисяч екземплярів, які у першу чергу призначені для фронту. Про це повідомляє Укрінформ з посиланням на національного мовника LRT.

Пояснюється, що модульні ліжка литовського виробництва найбільше потрібні на полі бою, у притулку, у польовому госпіталі. Українська влада попросила виготовити 30 тисяч ліжок. Ініціатори ідеї зазначають, що це замовлення передбачається виконати за два місяці. Для цього вже створено фонд підтримки. Виробники меблів для зони бойових дій закликають усіх приєднатися до ініціативи і повідомляють, що зібрані гроші підуть на купівлю фанери, якої не вистачає. Одне ліжко виготовляється за дві години, його виготовлення коштує 150 євро.

Скласти ліжко можна за дві хвилини. При цьому не потрібні ні інструкції, ні інструменти. «Головний інструмент – руки. Береш, складаєш. Усі деталі складаються швидко, вони надійні. У ліжках сплять солдати, матері, діти, люди похилого віку», – каже керівник компанії DUV Вітас Люджюс.

Ініціатори ідеї раді, що спочатку змогли доставити в Україну 75 одиниць гуманітарних меблів. «Відвезли ліжка на поле бою, на фронт, де люди спали на картоні. Вони нам потім надіслали знімки, де сфотографовані у цих ліжках. Люди мають щасливий вигляд. Дуже теплі почуття», – сказав керівник проекту LITUA Лайміс Кведеравічюс.

Українці розповіли, що ліжка литовського виробництва дуже популярні у солдатів, а якісний сон є особливо важливим перед відбиванням нападу противника.

Читайте також: Литва передала Хмельницькому 50 генераторів

Виробники ліжок кажуть, що за день могли б виготовляти значно більше одиниць меблів, ніж зараз, але не вистачає матеріалів. Нині фанеру литовцям дарує латвійська компанія.

За словами доцента Vilnius Tech Лінаса Кругяліса, який створив дизайн ліжка, у нього вже є думки і про створення інших меблів, які можна швидко скласти та які дуже знадобляться для відновлення України. «Адже не відразу ж відкриються всі магазини, явно буде нестача всього – починаючи від інструментів та закінчуючи матеріалами. Такі меблі допоможуть людям швидше заселитися – за годину обставити квартиру та почати в ній жити», – вважає Кругяліс.

Студенти Vilnius Tech, які вивчають дизайн промислових виробів, уже розробляють ідею нових меблів. На їхню думку, спочатку потрібно створити меблі для складування, де українці могли б зберігати ліки та інші потрібні речі. «Це реальна допомога Україні. Це означає, що ми можемо допомогти безпосередньо. Кожне рішення, яке ми приймаємо, має певний вплив», – каже студент Дарюс Мостовий.

Як повідомляв напередодні Укрінформ з посиланням на міністра оборони Арвідаса Анушаускаса, Литва з початку російської військової агресії надала Україні військову допомогу на 283 мільйони євро, наступного року ця сума зросте ще на 40 млн євро.

Фото: LRT

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-