Литва підтримує створення Трастового фонду для відновлення України

Литва підтримує створення Трастового фонду для відновлення України

Укрінформ
Спікер Сейму Литви Вікторія Чміліте-Нільсен на зустрічі із заступницею Голови ВР Оленою Кондратюк заявила про підтримку створення Трастового фонду солідарності ЄС для відновлення України.

Про це повідомляє Укрінформ із посиланням на пресслужбу Сейму.

Чміліте-Нільсен заявила, що підтримує ідею створення Трастового фонду солідарності ЄС з метою мобілізації ресурсів для відновлення України після війни, і запевнила, що Литва готова брати активну участь у цьому процесі.

Спікер також наголосила, що Литва продовжить надавати Україні необхідну політичну, гуманітарну та військову підтримку. При цьому турбота про українських біженців є «одним із елементів допомоги», республіка прийняла вже понад 50 тис. біженців.

Читайте також: Литва визнала дії рф в Україні геноцидом

На переконання Чміліте-Нільсен, європейська безпека неможлива без участі України у прийнятті рішень, тому потрібно підтримувати надання Україні статусу кандидата на вступ до Європейського Союзу.

Пресслужба ВР повідомляє, що виступаючи сьогодні у парламенті Литви, віцеспікер Кондратюк долучилася до твердження 9-го президента Литви Далі Грибаускайте, що «третя світова війна вже почалася». На її думку, це вимагає від політиків нового рівня відповідальності та лідерства. При цьому віцеспікер зауважила, що боротися треба не лише з рф, а й із проросійською позицією в ЄС, яка «щедро оплачується знижками на нафту, газ, дешевими кредитами та бадьорими виступами пропагандистів і дезінформаторів від Russia Today».

Також заступниця Голови ВР звернулася до Литви з проханням «узяти шефство над відбудовою та поверненням до життя зруйнованих українських міст і селищ».

Кондратюк також подякувала Литві за постійну підтримку та за визнання дій рф в Україні геноцидом українського народу.

Читайте також: Глава міноборони Литви: росія продовжує «червоний терор» в Україні

Під час робочого візиту до країн Балтії віцеспікер ВР провела низку зустрічей у Ризі 9 травня. У Вільнюсі програмою її візиту 10-11 травня передбачено зустрічі з міністром соціального захисту та праці Монікою Навічкієне, міністром охорони здоров’я Арунасом Дулкісом, а також відвідання храму УГКЦ, церкви Святої Трійці.

Радник віцеспікера з дипломатичних питань Маркіян Лубківський повідомив Укрінформу, що 12-13 травня візит продовжиться у Таллінні. 14 травня Кондратюк візьме участь у міжнародній конференції у Польщі.

Читайте також: Кондратюк обговорила в Ризі співпрацю в міжнародних групах задля вступу України в ЄС

Як повідомлялося, Сейм Литви 10 травня ухвалив резолюцію, що визнає російське військове вторгнення в Україну геноцидом, а саму росію - державою, яка підтримує тероризм.

Фото Сейму Литви

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-