Демонтаж купола українського собору у Криму: Лубінець звернувся до ООН

Демонтаж купола українського собору у Криму: Лубінець звернувся до ООН

Укрінформ
У тимчасово окупованому Сімферополі демонтували купол Кафедрального собору Святих рівноапостольних князя Володимира та княгині Ольги Православної Церкви України. Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець звернувся до ООН.

Як передає Укрінформ, про це він повідомив у Телеграмі.

"Отримав звернення митрополита Сімферопольського і Кримського Климента щодо чергових злочинів з боку країни-агресора на території тимчасово окупованого Криму. Він повідомляє, що окупаційна влада Криму ухвалила рішення про демонтаж купола Кафедрального собору Святих рівноапостольних князя Володимира та княгині Ольги Православної Церкви України у Сімферополі", - зазначив Лубінець.

Він зауважив, що постійний тиск, низка незаконних рішень з боку російської влади та виселення Кримської єпархії з цього Кафедрального собору фактично знищило ПЦУ в Криму.

Уповноважений направив запити до структур Організації Об’єднаних Націй з метою привернення міжнародної спільноти до порушень РФ.

Лубінець підкреслив, що у своїй агресії проти України РФ продовжує руйнувати церкви, ув’язнювати та катувати священнослужителів, переслідує представників релігійних громад, які перебувають на ТОТ України і не є лояльними російській владі та РПЦ.

"Я вже неодноразово звертався до міжнародних організацій з метою засудження протиправних кроків окупаційної влади на території українського півострова у зв’язку з переслідуваннями громадян України за релігійними та етнічними ознаками, а разом з цим руйнуванням та пошкодженням релігійних установ. РФ продовжує демонструвати світу те, що їх нічого не зупиняє в знищенні української національної ідентичності, ліквідації української церкви, української мови, української культури", - наголосив Лубінець.

Він закликав світову спільноту відреагувати на черговий злочин проти свободи світогляду та віросповідання вірян Кримської єпархії ПЦУ.

Читайте також: УПЦ МП має звільнити церкви у Переяславі та Кам’янці-Подільському - Верховний Суд

Про демонтаж у Сімферополі купола з храму ПЦУ повідомило представництво Президента України в АР Крим.

«8 квітня в окупованому Сімферополі за рішенням окупаційної адміністрації було демонтовано купол Кафедрального собору святих рівноапостольних князя Володимира та княгині Ольги. Відповідні кроки окупантів є продовженням системного знищення української ідентичності та всього українського в окупованому Криму, а також продовженням переслідування Православної Церкви України з метою того, щоб на окупованій території залишились виключно лояльні Кремлю релігійні структури, зокрема російської православної церкви», - йдеться у повідомленні.

Як повідомляв Укрінформ, Росія відмовилася здійснити ініційований Україною обмін військовополоненими, які сповідують іслам та є католиками.

Фото: RFE/RL

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-