Лубінець звернувся до Москалькової через порушення у Криму та РФ релігійних прав українських в'язнів

Лубінець звернувся до Москалькової через порушення у Криму та РФ релігійних прав українських в'язнів

Укрінформ
Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець звернувся до російської омбудсманки Тетяни Москалькової з вимогою припинити перешкоджати праву незаконно утриманих у тимчасово окупованому Криму та на території РФ українців вільно сповідувати свою релігію та проводити відповідно до неї релігійні обряди.

Про це поінформувала пресслужба Офісу омбудсмана, передає Укрінформ.

"Лубінець звернувся до Уповноваженого з прав людини у РФ Тетяни Москалькової з вимогою припинити перешкоджати праву незаконно утриманих у тимчасово окупованому Криму та на території РФ громадян України вільно сповідувати свою релігію та проводити відповідно до неї релігійні обряди, зокрема і у священний місяць Рамадан", - зазначили в установі.

За даними секретаріату Уповноваженого Верховної Ради із прав людини, українці, яких незаконно утримують у місцях позбавлення свободи у Криму та у РФ, потрапляють до дисциплінарних ізоляторів, ШІЗО або спецблоків за спробу здійснити обов'язкову молитву.

"Таких же дисциплінарних санкцій вони зазнають, бо змушені через піст приймати їжу лише двічі на добу: до настання зорі та після заходу сонця, що не відповідає режиму пенітенціарного закладу. Цинічність дій адміністрацій колоній полягає в тому, що молитва та піст у священний місяць Рамадан є обов'язковими для мусульман", - зазначається у повідомленні.

Читайте також: Щонайменше 600 «суддів» беруть участь у політичних переслідуваннях у Криму - правозахисниця

За інформацією установи, було також отримано скарги через те, що у раціоні харчування засуджених містяться продукти з додаванням свинини, яка заборонена до вживання через релігійні переконання, що фактично призводить до голодування.

"Обмеження або перешкоджання людині скористатися правом на виконання та дотримання релігійної практики і ритуальних обрядів порушує статтю 9 Європейської конвенції з прав людини, яка гарантує таке право, та статтю 14 цієї Конвенції, котра забороняє дискримінацію, зокрема за ознакою релігії або переконань", - заявив омбудсман.

Як повідомлялося, 23 січня правозахисниця Ольга Скрипник поінформувала, що з 2014 року 193 громадянина України перебуває у місцях несвободи в рамках політично вмотивованого кримінального переслідування у Криму. Політв'язні знаходяться у СІЗО на півострові, або в колоніях на території РФ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-