Туреччина посилила локдаун. Чи позначилося це на туристах?

Туреччина посилила локдаун. Чи позначилося це на туристах?

Укрінформ
Про що мають знати українці, які збираються на відпочинок у ці краї

Туреччина встановила новий сумний рекорд – кількість інфікованих за добу, вперше за пандемійний рік, подолала позначку 60 тисяч. Від 14 квітня в країні введені посилені епідеміологічні обмеження. Деякі з них діятимуть два тижні, інші – до кінця священного для мусульман місяця Рамадана, який почався 13 квітня та триватиме до 12 травня.

Туристичний сезон уже розпочали, але з допандемічними часами його не порівняти. Нові обмеження більше стосуються туриста внутрішнього, аніж закордонного. Іноземцям дозволяють гуляти навіть у комендантську годину.

ТЕСТ ТА РЕЄСТРАЦІЯ ЗА 72 ГОДИНИ

Статистика невтішна, за минулу добу в країні було виявлено більше 62 тисяч випадків інфікування (ще позавчора - 59,1 тисячі). 85% нових випадків інфікування коронавірусом були спричинені британським штамом. Його вважають небезпечнішим за «класичну форму» через вищий рівень інфікування та швидше поширення.

Попри те, що в країні дуже активно триває вакцинація населення й станом на ранок 15 квітня вакциновано 7,74 млн людей (що наближається до 10% населення), а першу дозу вакцини отримали 11,74 млн людей, статистика по нових випадках інфікування зростає й ледь не щодня долає новий антирекорд від початку пандемії.

Для українців, які їдуть в Туреччину або повертаються з Туреччини в Україну, обов’язковою умовою для подорожі є наявність лабораторного висновку про негативний ПЛР-тест на коронавірус, зроблений не більш як за 72 години до початку подорожі. Це додає клопоту, але не є критичною умовою. Тест у Туреччині все частіше можна зробити навіть у готелі.

Ще одна умова в'їзду в країну – заповнення електронної форми на сайті міністерства охорони здоров’я Туреччини. Її слід заповнити не раніше ніж за 72 години до початку подорожі.

На основі заповненої форми кожному туристу присвоюють унікальний код (HES-код), за яким відстежують переміщення людей, що можуть або вже є інфікованими. Також за цим кодом МОЗ може вас попередити про те, що під час перельоту ви мали контакт з ковід-інфікованим, якщо у когось із пасажирів літака буде виявлено COVID-19 після прибуття в країну. HES-код знадобиться і під час відвідання торговельних та розважальних центрів.

Заповнення електронної форми ввели на заміну отримання HES-коду за номером телефону. Це викликало складність, бо доступ до реєстрації мали лише номери турецьких операторів. Тепер процедуру спростили.

Заповнену форму слід роздрукувати або зберегти на смартфон чи будь-який інший девайс та пред’явити представнику авіакомпанії перед посадкою на рейс (разом із негативним результатом тесту).

МАСКИ НА ВУЛИЦІ ТА ДЕЗІНФЕКТОРИ НА КОЖНОМУ КРОЦІ

Прибуваючи в країну, варто врахувати загальні вимоги. Деякі з них відмінні від тих, що діють в Україні. Перша й основна – в Туреччині ще минулого року було визначено обов’язковим носіння масок усюди поза місцем проживання. Так, це стосується вулиці, парків, будь-яких громадських місць і навіть пляжів. Так само обов’язковим є дотримання соціальної дистанції під час прогулянок, у закладах харчування, аеропортах та навіть при користуванні ліфтом.

Фото: АА
Фото: АА

Ще одна вимога – дезінфекція. Її не контролюють, але вам можуть ненав’язливо запропонувати омити руки колоньєю (традиційний для Туреччини ароматизований дезінфікуючий засіб) під час заселення в готель або перед тим як зайти до ресторану. Дезінфектори ви знайдете на кожному кроці. Навіть на пляжі.

Минулого року міністерство культури й туризму Туреччини розробило та швидко втілило в життя програму «Сертифікат безпечного туризму». Всі готелі, які пройшли цю сертифікацію, можна знайти на сайті міністерства. Сертифікацію проходили також ресторани, розважальні центри, лижні курорти, музеї, концертні зали, тематичні парки, природні та культурно-історичні місця, тощо. Їх перелік також є на сайті.

ДОТРИМАННЯ ПРАВИЛ ЯК ГАРАНТІЯ БЕЗПЕКИ

Сертифікація об’єктів міністерством культури й туризму, як і будь-яка туристична діяльність, відбувається за основними вимогами. Серед них – забезпечення і дотримання соціальної дистанції в приміщеннях загального користування, розміщення на стінах інформаційних написів про епідзаходи, позначок про дотримання дистанції на ескалаторах, у ліфтах, біля стійок реєстрації тощо. Трансляція відповідних інформаційних роликів відбувається на екранах у готелях, аеропортах, літаках тощо.

Під час заселення туристи повинні надати інформацію про країни відвідування, наявні симптоми інфікування і контакти із інфікованими COVID-19 за останні 14 днів.

Масажні кабінети, лазні, сауни і спа-процедурні можуть працювати лише в установах, що мають сертифікат безпечного туризму, й у разі дії загального у державі дозволу на функціонування цих закладів.

У готелях клієнтам без участі персоналу заборонено використовувати кава-машини, диспенсери для води, автомати для напоїв.

Дитячі ігрові майданчики, розважальні центри та клуби при готелях повинні бути закриті. Це слід враховувати тим, хто планує відпочивати з дітьми.

У разі виявлення у відвідувачів симптомів захворювання, про це інформують МОЗ. Інфікованих постояльців ізолюють до прибуття лікарів.

ПАКЕТНІ ТУРИ: ГОТЕЛЬ ТА ХАРЧУВАННЯ ГАРАНТОВАНІ, РОЗВАГИ – НІ

Левова частка українських туристів приїздять до Туреччини за пакетними турами. До них входять переліт в обидва боки, трансфер з/до аеропорту, проживання, харчування та розваги в готелі визначеної категорії. Всі ці послуги туристам як надавалися, так і надаються без обмежень, крім розваг. Не варто розраховувати на турецький хамам та спа-процедури, вони зараз зачинені як у готелях, так і ті, що функціонували окремо. У готелях нині немає розважальних програм: ні вечірніх, ні денних. Так само вам навряд чи запропонують настільні ігри, книги чи спортивний інвентар.

Фото: Shutterstock
Фото: Shutterstock

Усі готелі, які приймають туристів, цих вимог дотримуються. Недотримання загрожує не лише штрафом, а й забороною на роботу. Цим ризикувати не наважуються навіть на прохання гостей.

Правила чіткі, вони – головний запобіжник інфікуванню. Але лише за умови їх виконання. Втім, як скаржаться місцеві туристи та персонал, гості з-за кордону загалом та з України зокрема – часто цієї основної умови не дотримуються. Особливо після того, як було введено обов’язковий тест перед прибуттям у країну. Помилково думати, що негативний тест на початку подорожі захищає від інфікування в її ході.

ТУРИСТИ МОЖУТЬ ГУЛЯТИ У КОМЕНДАНТСЬКУ ГОДИНУ

Найбільше послаблення для туристів, особливо для тих, які планують подорож самостійно, – комендантська година (нині це в будні дні з 19.00 до 05.00, у вихідні – з 19.00 п’ятниці до 05.00 понеділка) на них не розповсюджується. Але про неї слід пам’ятати, передусім тому, що всі магазини, аптеки, туристичні місця упродовж цього часу, а іноді й трохи раніше зачиняються. Заклади харчування до 12 травня працюють лише на виніс або з доставкою (у номер готелю вона теж можлива). Але випити зранку кави з видом на Босфор, якщо вікна вашого номера або готельного ресторану на нього не виходять, не судилося. Хіба з термосом на набережній.

Після 19-ї вулиці міст порожніють. І, як описав ситуацію в історичному центрі Стамбула (найпопулярнішому для самостійних туристів з України напрямку), знайомий турок: між Айя Софією та Блакитною мечеттю ходять лише туристи та кілька місцевих, які намагаються вдавати з себе іноземців. Дещо по-іншому бачать це самі туристи. Українка, яка відвідала Стамбул минулими вихідними, розповіла, що біля палацу Топкапи (той самий історичний район) туристів було багато, магазини із сувенірами відчинені, навіть можна було випити чаю в кафе, але за столиком на вулиці. Обмеження однакові, сприйняття різне.

Фото: АА
Фото: АА

Що слід врахувати та пам’ятати: епідзаходи можуть посилюватися. Головною загрозою за таких умов є припинення авіаційного сполучення. Поки що Туреччина, так само як і Україна, про це не повідомляли.

Їхати чи не їхати – на ризик кожного з нас. Однозначний мінус відпочинку зараз – відсутність розваг. Великий плюс – відсутність натовпів. Для ознайомчого туризму це велика перевага. Подібних світлин на старовинних вулицях, біля визначних місць, на безлюдних пляжах – у постпандемічні часи зробити навряд чи вдасться. А турецька гостинність – незмінно щира й гаряча як до, так і під час пандемії.

Ольга Будник, Анкара

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-