Росія готується до першої світової кібервійни - начальник департаменту СБУ

Росія готується до першої світової кібервійни - начальник департаменту СБУ

Ексклюзив
Укрінформ
На замовлення спецслужб російські виші вчать студентів IT-спеціальностей проводити кібернаступальні операції, у тому числі проти країн НАТО і країн Близького Сходу – держав, з якими потенційно Росія планує чи передбачає можливість воєнних дій.

Про це заявив в інтерв’ю Укрінформу начальник Департаменту кібербезпеки СБУ Ілля Вітюк.

«У Росії запущена, як я це називаю, національна кібернаступальна програма. Вони, окрім того, що набирають і розширюють штат хакерських підрозділів у власних спецслужбах, також здійснюють вербувальну і навчальну кампанії. Офіцери ГРУ і ФСБ відряджені у військові вузи, в яких є ІТ-спеціальності, у цивільні політехнічні університети, де вводяться спеціальні кібернаступальні дисципліни для студентів старших курсів. Їх конкретно навчають, яким чином атакувати об’єкти критичної інфраструктури», - зазначив Вітюк.

Вітюк додав, що це стосується не лише України. «(Росіяни – ред.) вивчають специфіку різних країн НАТО, країн Близького Сходу - держав, з якими потенційно Росія планує чи передбачає можливість воєнних дій. Якщо зараз у нас триває перша кібервійна, то Росія паралельно готується і до першої світової кібервійни! Вони дуже серйозно цим займаються», - додав представник СБУ.

За словами Вітюка, на замовлення спецслужб у російських вишах проводяться науково-дослідні і дослідно-конструкторські роботи. Наприклад, яким чином отримати доступ до документів, як атакувати системи життєзабезпечення в тій чи іншій країні, того чи іншого регіону, яке обладнання використовується на системах логістики, і яким чином можна автоматизувати проникнення до якихось систем. У подальшому формуються списки кращих студентів, яких направляють на роботу безпосередньо до спецслужб, наприклад до ГРУ.

Читайте також: США викрило хакерську мережу, пов'язану з російськими спецслужбами

У СБУ вважають, що це робиться, щоб збільшити потенційну кількість і якість кібератак.

Також російські спецслужби до проведення кібератак залучають фахівців конкретних галузей, які знають, як побудована інфраструктура атакованих об’єктів.

Як повідомлялося, 12 грудня 2023 року оператор «Київстар» став мішенню потужної хакерської атаки, що призвела до технічного збою. Недоступними стали послуги зв'язку та інтернет.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-