Палата представників США ухвалила законопроєкт із забороною TikTok

Палата представників США ухвалила законопроєкт із забороною TikTok

Укрінформ
Нижня палата Конгресу США з легкістю ухвалила законопроєкт, який може заборонити використання китайського застосунку TikTok на території Сполучених Штатів.

Голосування відбулося в середу, передає власний кореспондент Укрінформу.

Проєкт закону, який має на меті захистити американців від платформ, контрольованих іноземними компаніями зі зловмисними намірами, підтримали 352 конгресмени, 65 висловилися проти, один законодавець утримався.

Документ порівняно швидко пройшов усі процедурні процеси в Палаті представників, на що знадобилося менше одного тижня після того, як він був внесений на розгляд. При цьому республіканська більшість застосувала спеціальне правило для голосування, яке передбачало прискорену процедуру за наявності двох третин більшості – замість простої більшості, необхідної зазвичай.

Попри те, що заборона TikTok у Палаті представників була прийнята за підтримки обох партій, окремі групи законодавців сформували гучну опозицію. Вони виступали насамперед за збереження права на свободу слова існуючих користувачів платформи.

Цікаво також, що республіканці в нижній палаті не підтримали спроби Дональда Трампа протидіяти забороні TikTok. Однак з його боку лунали заплутані меседжі. Спочатку колишній президент виступив за те, що китайському застосунку – не місце на ринку США, але в останній момент заявив, що його заборона посилить позиції Facebook та Meta, назвавши директора Meta Майка Цукерберга «ворогом народу». Трамп різко змінив свою думку після зустрічі з крупним донором Республіканської партії та інвестором TikTok Джеффом Яссом, хоча публічно експрезидент заперечив, що вони говорили про це.

Читайте також: Єврокомісія відкрила офіційне провадження проти TikTok

Законопроєкт також має пройти голосування в Сенаті та бути підписаний президентом Джо Байденом.

Як повідомлялося, в Сполучених Штатах занепокоєні, що китайська корпорація ByteDance, яка є материнською компанією TikTok, може збирати та передавати конфіденційні дані користувачів китайським спецслужбам. В Америці це розглядають як загрозу у сфері національної безпеки США. Загалом, серед користувачів TikTok нараховується близько 170 мільйонів американців.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-