В Україні розробили посібник про використання штучного інтелекту для протидії пропаганді РФ

В Україні розробили посібник про використання штучного інтелекту для протидії пропаганді РФ

Укрінформ
В Україні видали посібник, покликаний допомогти творцям контенту, журналістам і користувачам соцмереж у виявленні та протидії російській пропаганді, особливо в умовах, коли вона поширюється за допомогою новітніх технологій штучного інтелекту.

Презентація посібника, який розробили фахівці Інституту інноваційного врядування за підтримки Посольства Великої Британії в Україні, відбулася в Укрінформі.

"Тема цього посібника є дуже важливою на сьогодні, через те, що ... буквально два роки тому стався великий технологічний бум, і у світі почали з’являтися додатки штучного інтелекту, які як і спрощують нам всім життя, тому що багато всіх почали користуватися ними для автоматизації якоїсь роботи, так і, відповідно, вони несуть відповідні ризики", – сказала співзасновниця та керівниця Інституту інноваційного врядування Анна Мисишин.

Читайте також: Google обмежить відповіді на запитання про вибори в чат-боті Gemini

За її словами, найбільші ризики такі додатки ШІ й технології можуть нести в контексті російсько-української війни, оскільки багато журналістів, контент-мейкерів використовують такі технології для створення своїх інформаційних матеріалів.

Вона додала, що за відсутності повноцінного фактчекінгу інформації, яка створюється за допомогою додатків ШІ, поширюється багато дезінформації та пропаганди. "Метою Інституту інноваційного врядування було донести до творців контенту, журналістів та громадськості, яким чином забезпечити якраз безпечне поширення інформації, створеної та поширеної, генерованої додатком штучного інтелекту", – пояснила Мисишин.

Читайте також: Стрічка «20 днів у Маріуполі» має надважливе значення для протидії російській брехні - Зеленський

Вона додала, що видання, зокрема, містить рекомендації, як розпізнати дипфейк, як працювати з даними, поради на різні випадки життя щодо використання технологій у роботі з інформацією.

Як зазначають автори видання, посібник містить огляд можливостей технологій штучного інтелекту у створенні контенту та детальний підхід до виявлення російської пропаганди, створеної за допомогою ШІ в інформаційному просторі. У ньому підкреслюється важливість перевірки фактів та верифікації.

Основна увага у виданні приділяється відповідальному використанню ШІ в журналістиці та створенні контенту, збалансуванню переваг і ризиків цих технологій. Посібник охоплює такі важливі теми, як машинне навчання, глибоке навчання, генеративний ШІ, "галюцинації" ШІ та проблеми глибоких фейків. У посібнику також розглядається роль соціальних мереж у поширенні дезінформації та висвітлюються стратегії підвищення медіаграмотності.

У ньому обговорюється підзвітність зацікавлених сторін, зокрема журналістів, розробників ШІ та медіаплатформ, і підкреслюється необхідність етичних принципів в епоху передових технологій штучного інтелекту.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-