Якби росіяни могли зупинити АЕС, чи «поламати» Укрзалізницю, то вже зробили б це - депутат

Якби росіяни могли зупинити АЕС, чи «поламати» Укрзалізницю, то вже зробили б це - депутат

Укрінформ
Кібервійна проти України почалася із появою української держави і з появою слова "кібер".

Про це у програмі Укрінформу "Самохвалов запитує" заявив голова підкомітету з кібербезпеки Комітету Верховної Ради з питань нацбезпеки і оборони Олександр Федієнко.

"Я думаю, що кібервійна (проти України - ред.) почалася, як тільки з'явилася Україна і з'явилося слово "кібер", - сказав він.

За його словами, у 1990-ті ще не було слова "кібер" - тоді були комп'ютерні атаки, і вже потім це перейшло у термін "кібер".

"Як тільки почала створюватися мережа, як тільки у ній почала з'являтися інформація - одразу почалися ці мережеві атаки. Це не були атаки з точки зору руйнації мережі. Це були атаки з точки зору закладання якихось "черв'ячків", щоб просто мати доступ до інформації, до мережі", - зазначив депутат.

Народний депутат заявив, що у цьому випадку атакуючий зазвичай не має на меті зруйнувати ту чи іншу інфраструктуру.

"Навіщо це робити? Краще контролювати інфраструктуру, володіти інформацією, яка з'являється у певному закритому середовищі, щоб потім цим якось розпоряджатися і так далі", - пояснив парламентарій.

Відповідаючи на питання, наскільки Україна у цьому плані є вразливою, і чи можуть росіяни, наприклад, віддалено зупинити АЕС, "погасити" енергетику чи "поламати" роботу Укрзалізниці, Федієнко висловив думку, що якби вони могли б це зробити, то вже зробили б.

Читайте також: У Раді назвали атаку на Київстар однією з найпотужніших у Європі за всю історію операторів зв'язку

"Наприклад, якщо говорити про атомну енергетику, то вони (працівники АЕС - ред.) мають периметр не підключення до мережі Інтернету. Вони у захищеному колі знаходяться. Там є чіткі правила безпеки. І звісно, (щодо цього - ред.) у середніх таких об'єктах периметр безпеки теж є. Тобто, якщо бухгалтерія має доступ до Інтернету, то вона не підключена до загальної системи керування станцією, наприклад", - розповів голова підкомітету з кібербезпеки Комітету ВР із питань нацбезпеки і оборони.

Як повідомлялося, 22 вересня голова Держспецзв'язку Юрій Щиголь заявив, що російські шпигуни використовують хакерів для здійснення кібератак на комп’ютерні системи правоохоронних органів України, намагаючись ідентифікувати та отримати докази, пов’язані із ймовірними російськими військовими злочинами.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-