МЗС України вважає помилкою рішення МОК допустити до Олімпіади спортсменів з Росії і Білорусі

МЗС України вважає помилкою рішення МОК допустити до Олімпіади спортсменів з Росії і Білорусі

Заява
Укрінформ
Міністерство закордонних справ України вважає помилковим рішення Міжнародного олімпійського комітету дозволити російським і білоруським спортсменам брати участь у міжнародних змаганнях у нейтральному статусі.

Відповідну заяву оприлюднила пресслужба МЗС, передає Укрінформ.

Як зазначається, українська сторона вже доводила до олімпійського комітету та міжнародних партнерів ризики такого рішення.

«Білоруські та особливо російські спортсмени доволі часто представляють спортивні організації, пов‘язані із збройними силами Російської Федерації. Частина із них перебуває на діючій російській військовій службі, частина із них носить на спортивній формі символи збройної агресії РФ проти України. МОК планує випустити на міжнародні спортивні арени спортсменів, які не лише симпатизують вбивствам українських жінок і дітей, але і, ймовірно, беруть безпосередню участь в цих страшних злочинах», – підкреслили в міністерстві.

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба зауважив, що своїм рішенням МОК фактично дав Росії «зелене світло» на створення зброї на Олімпіаді.

За його словами, сумнівів у тому, що Кремль використовуватиме кожного російського й білоруського спортсмена як зброю у своїй пропагандистській війні, немає.

«Москва не підніматиме білих нейтральних прапорів на змаганнях, як це представляє МОК, а демонструватиме тріумф здатності уникнути відповідальності за розв‘язання найбільшого збройного конфлікту в Європі з часів Другої світової війни», – переконані у відомстві.

Читайте також: Бідний: Консультуватимемося із вищим політичним керівництвом щодо участі України в Олімпіаді

Наголошується, що члени виконкому МОК, які ухвалили рішення про допуск до участі в Олімпійських іграх спортсменів із Росії та Білорусі, несуть відповідальність за заохочення цих країн до продовження збройної агресії проти України.

Як повідомляв Укрінформ, 8 грудня стало відомо, що виконавчий комітет МОК допустив росіян і білорусів до Олімпійських ігор-2024 у Парижі під нейтральним прапором. З-поміж 4600 спортсменів з усього світу, які вже пройшли кваліфікацію, індивідуальних нейтральних спортсменів одинадцятеро: восьмеро – з російським паспортом, троє – з білоруським.

Глава МЗС України Дмитро Кулеба закликав партнерів рішуче засудити відповідне рішення Міжнародного олімпійського комітету.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-