Стійкість українців уже стала феноменом, але про неї треба дбати - Зеленська

Стійкість українців уже стала феноменом, але про неї треба дбати - Зеленська

Фото, відео
Укрінформ
Українська стійкість на сьогодні стала феноменом у світі, однак про неї треба дбати.

На цьому наголосила дружина Президента України Олена Зеленська, передає Укрінформ із посиланням на пресслужбу глави держави.

Як повідомляється, перша леді взяла участь у заході «Осмислення. Цінності та історії стійкості», що відбувся з нагоди місяця обізнаності про ментальне здоров’я.

Під час свого виступу Зеленська навела дані Міністерства охорони здоров'я, згідно з якими, 77% українців нині відчувають симптоми стресу та сильної знервованості. Серед емоцій переважають утома (46%) і напруженість (44%). Усі ці показники свідчать про великий травматичний досвід, який уже впливає на фізичне здоров’я українців.

Так, згідно з даними Національної служби здоров’я України, кількість пацієнтів із діабетом зросла на понад 20%, з інфарктами - на понад 16%, з інсультами - більш як на 10%.

«Стійкість не можна вколоти як вакцину, або видати всім як пігулку. Але хороша новина в тому (це кажуть фахівці), що стійкість можна розвинути. Підтримувати, «прокачувати». Її можна тренувати. Якщо, звісно, сама людина цього хоче. Бо стійкість - це ще й про вибір», - зауважила перша леді.

Відео: Офіс президента

Вона нагадала, що для підтримки суспільної стійкості в Україні діє програма ментального здоров’я «Ти як?», покликана надавати психологічну допомогу та поширювати знання про неї в суспільстві.

Під час першої панелі «Цінності стійкості» відомі дослідники та діячі Андрій Зелінський, Наталія Кривда та Євген Глібовицький обговорювали пошук коріння української стійкості, його осмислення в різних вимірах минулого й сьогодення.

Також у межах заходу дружина Президента була модераторкою панелі «Історії стійкості», героями якої стали психологиня Головного управління Державної служби з надзвичайних ситуацій у Запорізькій області Альона Ахкозова, фельдшерка з медицини невідкладних станів із Дніпропетровської області Наталія Ванюхіна, вчителька, яка проводить дистанційні уроки з підвалу будинку в Сумській області, Олена Влезько, та директорка Рубіжанського центру краєзнавства Олена Хмельницька.

Читайте також: Питання ментального здоров’я треба інтегрувати в освітнє середовище на всіх рівнях - Зеленська

«Я вперше виступила модераторкою, говорячи про стійкість із цими надзвичайними гостями. Зауважу: кожна історія зовсім не про «залізних людей». Якраз навпаки - про те, як зовсім не залізні люди, розуміючи себе та інших, не дають зламати себе обставинам. Разом ми виводили формулу стійкості. Її складові - взаємодопомога, взаємодія, улюблена робота, яка дає користь іншим, і любов до ближніх. Дуже хочу, щоб ці історії надихнули тих, кому цього не вистачає», – зазначила Зеленська.

Організував захід Координаційний центр з психічного здоров’я Кабінету Міністрів України в межах Всеукраїнської програми ментального здоров’я «Ти як?» за підтримки Бюро ВООЗ в Україні й Агентства США з міжнародного розвитку (USAID).

Серед учасників були також очільники обласних військових адміністрацій, громадські та культурні діячі, науковці і психологи.

Як повідомляв Укрінформ, 1 травня в Україні та світі стартував місяць обізнаності про ментальне здоров’я.

Фото: Офіс президента

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-