Тютюн, алкоголь, нездорове харчування і гіподинамія: Ляшко назвав загрози для розвитку хвороб

Тютюн, алкоголь, нездорове харчування і гіподинамія: Ляшко назвав загрози для розвитку хвороб

Укрінформ
Більшість неінфекційних захворювань, які призводять до летальних випадків та інвалідності, спричинені чотирма факторами: це тютюн, алкоголь, нездорове харчування і низька фізична активність.

Про це нагадав міністр охорони здоров'я Віктор Ляшко на форумі "Демографічне майбутнє України: Стратегія стійкості та відновлення", повідомляє кореспондент Укрінформу.

Зокрема, міністр наголосив, що якщо говорити про людський капітал і демографію України, то система охорони здоров'я є одним із ключових факторів, на який люди орієнтуються, коли вирішують або повернутися в Україну, або переїхати в іншу країну, а також коли приймають рішення про народження дітей.

"І сьогодні, навіть під час війни, ми повинні говорити про те, що інвестувати в систему охорони здоров'я, інвестувати в медичних працівників, заклади охорони здоров'я не тільки треба, а й про це треба думати і весь час над цим працювати", – підкреслив Ляшко.

Читайте також: Радуцький: Головний чинник зниження якості репродуктивного здоров'я в Україні - війна

Він зауважив, що пріоритет Міністерства охорони здоров'я – вибудувати доступну, якісну і безоплатну медичну допомогу в нашій країні, проте звернув увагу і на важливість профілактики, зокрема – шкідливих звичок.

"Сьогодні, якщо ми копнемо... в те, що відбувається із показниками здоров'я, то 80% неінфекційних захворювань, які призводять потім до летальних випадків і до появи осіб із інвалідністю, складають чотири фактори: тютюн, алкоголь, нездорове харчування і низька фізична активність. Тобто на це треба робити пріоритети. І саме всі ці наші всеукраїнські програми, які запущені (це і всеукраїнська програма ментального здоров'я, і реформа шкільного харчування, і роботи по забороні трансжирів, і розмова, яка вже ведеться зараз і обговорюється про додаткові оподаткування солодких газованих напоїв, антитютюнова політика, яка проводиться на рівні держави, постійна робота по збільшенню акцизу на алкоголь), – це все ті речі, які формує держава для того, щоб зменшити вплив шкідливих факторів на здоров'я людини", - розповів Ляшко.

Читайте також: Коефіцієнт приросту населення України торік становив 0,9% - Мінсоцполітики

Як повідомлялося, міністр соціальної політики Оксана Жолнович розповіла, що минулого року коефіцієнт приросту населення України становив 0,9%, що є найнижчим серед європейських країн показником, і свідчить про скорочення чисельності населення нашої країни.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-