Радуцький: Головний чинник зниження якості репродуктивного здоров'я в Україні - війна

Радуцький: Головний чинник зниження якості репродуктивного здоров'я в Україні - війна

Укрінформ
Головний чинник зниження якості репродуктивного здоров'я в Україні - війна.

Про це на форумі «Демографічне майбутнє України: Стратегія стійкості та відновлення», сказав голова Комітету Верховної Ради з питань здоров'я нації, медичної допомоги та медичного страхування Михайло Радуцький, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"У нас, на жаль, головний чинник зниження якості репродуктивного здоров'я, демографічної проблеми, яка є сьогодні в країні, - це війна. І ми всі розуміємо: для того, щоб покращити цю ситуацію, треба перемогти у війні", - сказав Радуцький.

За його словами, якщо в людей не буде негативних чинників, зокрема стресу, то покращиться ситуація, почнуть повертатися ті, хто виїхав.

"Дуже багато знаходяться зараз за межами України, і для того, щоб вони повернулися...треба закінчити з повітряними тривогами, закінчити з обстрілами. Повірте, 95% з них не чекають якогось економічного чуда в перші дні після перемоги. Вони чекають закінчення стресу від війни", - додав народний депутат.

Він також розповів, що держава робить для підвищення якості репродуктивного здоров'я українців.

"Із 2024 року Україна сплачує пакет медичних гарантій для людей, яким потрібні допоміжні репродуктивні технології. А ця процедура не дешева - коштує трішки більш як 60 тисяч гривень. Тож ми очікуємо, що 10 тисяч дітей буде народжено тільки завдяки програмі "Медичних гарантій", - зауважив Радуцький.

Ще він повідомив про розробку разом із Міністерством охорони здоров'я урядового законопроєкту про допоміжні репродуктивні технології.

"Основне, що в цьому законопроєкті... мають бути обов'язково допоміжні репродуктивні функції в першу чергу для українців. А такі речі, як продаж за кордон ембріонів - це дуже чутливе питання. І ми бачимо, що поки що це неправильно в цілому", - сказав нардеп.

Радуцький нагадав, що Верховна Рада ухвалила, а Президент вже підписав закон про зберігання репродуктивних клітин військових у кріобанках.

За його словами, ці ініціативи мають позитивно вплинути на демографію України.

Читайте також: Брак робочої сили може стати бар’єром на шляху повоєнного відродження - експерт

Як повідомляв Укрінформ, 22 грудня 2023 року Президент України Володимир Зеленський підписав закон щодо забезпечення прав учасників війни на біологічне посттравматичне батьківство/материнство.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-