Коефіцієнт приросту населення України торік становив 0,9% - Мінсоцполітики

Коефіцієнт приросту населення України торік становив 0,9% - Мінсоцполітики

Фото
Укрінформ
Минулого року коефіцієнт приросту населення України становив 0,9%, що є найнижчим серед європейських країн показником, і свідчить про скорочення чисельності населення нашої країни.

Про це повідомила міністр соціальної політики України Оксана Жолнович під час виступу на форумі «Демографічне майбутнє України», передає кореспондент Укрінформу.

«Українців народжується менше. Ми, як і всі європейські нації, є старіючою нацією. Минулий рік став особливо тривожним, тому що коефіцієнт нашого приросту дорівнював 0,9%. Це надзвичайно низький коефіцієнт, нижчий, ніж в багатьох європейських країнах», - сказала міністр.

За її словами, з початку 2024 року в Україні народилася найменша кількість дітей зі всі роки незалежності – 187 тисяч. На цьому фоні надзвичайно високою є смертність українців. Так, середня очікувана тривалість життя серед чоловіків дорівнює 65 років, жінок - 77,5.

Читайте також: Показники народжуваності в Україні падають приблизно на 7% в рік - МОЗ

«На жаль, всі демографічні виклики, підсилені збройною агресією з боку Росії, а це і кількість передчасних смертей, і багаторічний низький стан народжуваності, і масова еміграція, і збільшення інвалідизації – призвели до того, що населення України стає меншим. Сьогодні нас приблизно 35,1 млн, і це на 20 млн менше, ніж було у 1991 році», - зазначила Жолнович.

Як повідомлялося, в Україні минулого року народилися 192 698 дітей. У 2022 році народилося більш як 195 тисяч дітей, що майже на третину менше, ніж у 2021 році. За даними The Wall Street Journal, рівень народжуваності в Україні ще до вторгнення Росії у лютому 2022 року був найнижчим у Європі, українські демографи прогнозують, що цей показник стане найнижчим у світі.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-