Уповноважений з питань зниклих безвісти: Накопичуємо дані для Реєстру щодо невпізнаних тіл

Уповноважений з питань зниклих безвісти: Накопичуємо дані для Реєстру щодо невпізнаних тіл

Укрінформ
У реєстрі осіб, зниклих безвісти за особливих обставин, функціонує модуль, який показує, скільки є тіл з виведеними ДНК-профілями.

Про це в інтерв’ю «Інтерфакс-Україна» сказав уповноважений з питань осіб, зниклих безвісти за особливих обставин Артур Добросердов, передає Укрінформ.

«Накопичуємо дані для розділу щодо невпізнаних тіл. На даний час ми зробили перший модуль, який показує, скільки тіл зберігається, скільки з виведеними ДНК-профілями тощо», - зазначив він.

За його словами, спочатку тіло доставляється у бюро судово-медичної експертизи і певний час його неможливо ідентифікувати за зовнішніми ознаками.

«Тому вносимо дані в реєстр і починаємо накопичувати всю поточну інформацію, яка дасть можливість ідентифікації. Тобто, після відібрання біологічних зразків призначається відповідна ДНК-експертиза, за її результатами виводиться ДНК-профіль та здійснюється пошук збігів у Центральному обліку генетичних ознак людини/ Електронному реєстрі геномної інформації людини», - пояснив Добросердов.

Він поінформував, що усі ці відомості поміщуються до їхнього реєстру, оскільки це безпосередньо сприяє ідентифікації невпізнаних тіл.

Читайте також: У реєстрі зниклих безвісти за особливих обставин вже понад 36 тисяч записів - МВС

Добросердов нагадав, що їхньою задачею є накопичення інформації з усіх інших держорганів, які дотичні до збору даних про безвісти зниклих та їх розшуку.

«Також надзвичайно важливими є дії родин, громадських організацій, - від них так само накопичуємо інформацію. В подальшому хочемо зробити сильною аналітичну функцію реєстру, щоб він давав відповіді на аналітичні питання», - додав Добросердов.

Посадовець пояснив, що якщо зараз вони почнуть рахувати кількість зниклих безвісти віком від 0 до 18 років, то реєстр порахує ці дані.

«У вересні минулого року реєстр би порахував цю цифру некоректно, деякі записи потрібно було б ретельно перевіряти. Тобто, реєстр невдовзі буде видавати інформацію про кількість жінок/чоловіків, військових/цивільних. Щодо військових – у зв'язці з їхніми підрозділами», - уточнив він.

Добросердов зазначив, що з часом для них бажано було б мати можливості пошуку за конкретними антропометричними даними, особливими прикметами.

«Наприклад, жінка шукає свого чоловіка: вона точно знає його зріст, розмір взуття, татуювання тощо. Вносимо цю інформацію – знаходимо співставлення», - пояснив уповноважений з питань осіб, зниклих безвісти за особливих обставин.

Відповідаючи на запитання, коли реєстр зможе видавати повноцінну аналітику, він сказав, що поки що вони переймають досвід міжнародних організацій за цим напрямком.

«З часом все запрацює належним чином. На сьогодні вже формуємо розділ про зниклих безвісти за заявами родини, військового командира, керівника інтернату тощо», - сказав Добросердов.

Він також зауважив, що зниклих безвісти вдасться знайти вже після перемоги: «Долю певної кількості людей можемо з'ясувати вже зараз, в умовах війни, але більшість вдасться відшукати вже після нашої Перемоги».

Окремо Добросердов зазначив, що у них є функція забезпечення обміну інформацією.

Читайте також: В Україні понад дві тисячі дітей вважаються безвісти зниклими за особливих обставин

«Координаційний штаб, поліція, СБУ, Центральне управління цивільно-військового співробітництва Генерального штабу Збройних Сил України - ми розуміємо, від кого яку інформацію можна отримати і кому яка інформація може бути корисна», - заявив уповноважений з питань осіб, зниклих безвісти за особливих обставин.

За його словами, у межах інформаційної взаємодії, яка передбачена профільним Законом «Про правовий статус осіб, зниклих безвісти за особливих обставин» між ним та органами, дотичними до питань розшуку осіб, зниклих безвісти за особливих обставин, здійснюється обмін відповідною інформацією, яка перебуває у їхньому віданні.

«Наразі вживаємо заходів, щодо інтеграції наших баз даних, що забезпечить автоматизоване наповнення інформацією, та сприятиме наповненню усіма необхідними відомостями в кожному обліковому записі. Наша основна задача – зібрати максимум інформації про кожного зниклого безвісти», - поінформував він.

Як повідомляв Укрінформ, 29 березня в Україну повернули тіла 121 полеглого оборонця.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-