Правозахисники вимагають припинити переслідування антикорупціних активістів

Правозахисники вимагають припинити переслідування антикорупціних активістів

Заява
Укрінформ
Громадські організації та правозахисники вимагають припинити переслідування антикорупційних активістів та журналістів-розслідувачів.

Як передає Укрінформ, про це йдеться у заяві, опублікованій на сайті громадської організації ZMINA

«Ми, представники українського громадянського суспільства, констатуємо небезпечну тенденцію щодо переслідування органами правопорядку антикорупційних активістів та журналістів-розслідувачів в Україні, зокрема, в контексті діяльності Збройних сил України та кампанії з мобілізації», - ідеться у заяві.

Зазначається, що 10 квітня працівники Служби безпеки України спільно з Державним бюро розслідування провели обшук у голови правління Харківського антикорупційного центру (ХАЦ) і чинного військовослужбовця Національної гвардії Дмитра Булаха. Обшук відбувся під приводом того, що Булах є фігурантом у справі про нібито зловживання під час зарахування на службу військовослужбовців (за ч.5 ст. 426-1 Кримінального кодексу України «Перевищення військовою службовою особою влади чи службових повноважень, вчинені в умовах воєнного стану або в бойовій обстановці»). Санкція цієї статті передбачає позбавлення волі на строк від восьми до дванадцяти років. Правоохоронці не повідомляють, яким є процесуальний статус Дмитра Булаха, але зазначають, що підозру Булаху не вручали.

Читайте також: Інцидент з повісткою журналісту «Слідства.інфо»: Офіс генпрокурора порушив справу

«Одним із можливих мотивів переслідування Дмитра Булаха може бути те, що очолюваний ним «Харківський антикорупційний центр» ще у лютому 2022 року опублікував інформацію, що у заступника голови Харківської обласної ради від проросійської фракції «Опозиційна Платформа – За Життя» Богдана Мальованого є російське громадянство, яке він отримав 27 квітня 2014 року, майже одразу після окупації Криму. Після початку повномасштабного вторгнення Російської Федерації ХАЦ наголошував на неприпустимості ситуації, коли громадянин держави-агресора обіймає одну з найвищих посад органу місцевого самоврядування. В результаті 14 лютого 2023 року стало відомо, що Мальований склав мандат депутата. Разом з тим Дмитро Булах отримав «попередження» за таке викриття від наближених до його оточення людей», - наголошується у заяві.

Також ХАЦ проводить системну роботу з моніторингу публічних закупівель у Харківській області, зробивши публічними багато зловживань у цій сфері. Це зекономило кошти платників податків під час повномасштабної війни, але позбавило доходів багатьох осіб. Їхню зацікавленість у переслідуванні Булаха правозахисники також не виключають.

Читайте також: Зеленський прокоментував ситуацію зі стеженням за Bihus.Info

«Відтак, відкриття кримінального провадження проти Дмитра Булаха вже після його мобілізації з обвинуваченням у зловживанні при прийомі на військову службу ми розглядаємо як імовірну помсту проросійських сил або місцевих корупціонерів, здійснену руками українських органів правопорядку», - підкреслили правозахисники.

Вони зауважили, що це не перший випадок переслідування або спроб дискредитації антикорупційних активістів та журналістів-розслідувачів, частина з яких відбуваються в контексті мобілізації та військової служби. Нагадали, зокрема, недавні випадки переслідування голови правління Центру протидії корупції Віталія Шабуніна, журналіста-розслідувача «Слідство Інфо» Євгенія Шульгата, журналіста-розслідувача проєкту «Наші Гроші» Юрія Ніколова, редакції антикорупційних розслідувань BIHUS.INFO, головного редактора руху «Чесно» Олександра Саліженка та інших.

Читайте також: Нападники на квартиру журналіста Ніколова отримали $1000 від замовника - поліція

«Викликає занепокоєння також публічна кампанія, спрямована на прицільну дискредитацію активістів, які викривають корупційні схеми, наявність російського громадянства у посадовців та їхнє надмірне збагачення. У своїй риториці проти антикорупціонерів та журналістів-розслідувачів органи правопорядку порушують презумпцію невинуватості та маніпулюють особливо чутливою для суспільства тематикою про мобілізацію чи службу у силах безпеки й оборони України. Подібна риторика є неприпустимою та навмисно зміщує фокус суспільної уваги з фігурантів антикорупційних розслідувань на тих, хто ці розслідування проводить, дискредитуючи їхню діяльність та нівелюючи результати розслідувань», - підкреслили правозахисники.

Крім того, зауважили вони, це дискредитує Україну та міжнародному рівні і підіграє російській пропаганді в поширенні наративу про авторитарну і недемократичну країну, що б’є по допомозі, критично важливій для протистояння російській агресії.

Читайте також: Сирський призначив службову перевірку через спробу вручити повістку журналісту «Слідство.Інфо»

Громадські організації звернулись до Президента Володимира Зеленського з проханням публічно засудити практику переслідування і дискредитації представників медіа та громадянського суспільства. І також до представники органів державної влади, місцевого самоврядування, які мають негайно припинити ці переслідування.

Як повідомляв Укрінформ, 10 квітня працівники Державного бюро розслідувань і Служби безпеки України провели обшуки у керівника Харківського антикорупційного центру Дмитра Булаха

Фото: detector.media

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-