Кіберполіція ліквідувала понад 15 осередків fake news за час повномасштабної війни

Кіберполіція ліквідувала понад 15 осередків fake news за час повномасштабної війни

Укрінформ
За час повномасштабної війни працівники Департаменту кіберполіції Нацполіції України припинили діяльність понад 15 осередків fake news.

Про це під час презентації сайту проєкту «Кібер Брама» в Укрінформі заявив перший заступник начальника Департаменту кіберполіції НПУ Андрій Шаронов.

«Лише за період повномасштабної війни кіберполіцейські викрили та припинили діяльність понад 15 осередків fake news, зокрема це ботоферми, загальна аудиторія яких становить понад 3 мільйони осіб», - зазначив він.

За словами спікера, торік кіберполіція отримала дані щодо понад 2,5 тисячі фактів онлайн-шахрайств.

Читайте також: Завдяки проєкту «Брама» у соцмережах заблокували 27 тисяч ворожих ресурсів

«Узагалі по Нацполіції (за минулий рік - ред.) таких фактів шахрайств було зафіксовано понад 45 тисяч. За перший квартал 2024 року ця цифра становить по кіберполіції понад 400 звернень, а в Нацполіції вона взагалі знаходиться на рівні понад 11 тисяч», - поінформував Шаронов.

Представник кіберполіції констатував, що за останні роки збільшилася кількість фальшивих новин, які покликані дискредитувати українську владу. За його словами, кіберполіцейські фіксують величезне зростання кількості онлайн-шахрайств щодо українських громадян.

«І ми бачимо, що РФ наразі взяла курс на навчання своїх громадян тому, як зупинитися і не думати, не аналізувати інформацію з різних джерел. Вони навчають їх лише сприймати ту інформацію, яку видають пропагандистські ЗМІ. Ми ж вважаємо, що маємо навчати наших громадян підвищувати їхній рівень медіаграмотності і обізнаності - як не стати жертвою ні пропаганди, ні фейкових новин, ні онлайн-шахрайств», - сказав перший заступник начальника Департаменту кіберполіції НПУ.

Читайте також: Законодавче визначення кібервійни допоможе українському кібернаступу - експерт

Як повідомлялося, кіберполіція Закарпаття заблокувала телеграм-канал, із якого жахали учнів Мукачева терактами у навчальних закладах цього міста.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-