Президент підписав закон, який врегульовує механізм психологічної підтримки військових

Президент підписав закон, який врегульовує механізм психологічної підтримки військових

Укрінформ
Володимир Зеленський підписав закон про внесення змін до законодавства щодо забезпечення прав військовослужбовців та поліцейських на соціальний захист. Документ, зокрема, врегульовує механізм психологічної підтримки військових.

Про це повідомляє Міністерство оборони, передає Укрінформ.

Ідеться про Закон №3621-IX «Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення прав військовослужбовців та поліцейських на соціальний захист».

Як зазначають в Міноборони, закон передбачає: затвердження порядку психологічного забезпечення військовослужбовців Кабінетом Міністрів; надання психологічної допомоги комбатантам з використанням психологічних служб військових частин; реінтеграцію військових, звільнених з полону, за протоколами Міноборони; вивчення психологічних аспектів подій під час службових розслідувань насильства за ознакою статі із залученням психологів.

Разом з тим, як зазначили в МОУ, наказом міністра оборони від 26 березня 2024 року №198 «Про затвердження змін до Переліку військово-облікових спеціальностей осіб офіцерського складу та Переліку військово-облікових спеціальностей, за якими може бути присвоєне первинне військове звання молодшого лейтенанта запасу» виокремлено військово-облікову спеціальність – психолог із закріпленням кваліфікаційних обмежень для кандидатів на посади: обов'язковою психологічною освітою за спеціальностями 053 або 225.

Читайте також: Зеленський підписав закон, що скасовує статус «обмежено придатний» до військової служби

«Ця новація посилює вимоги до фахових компетенцій, закріплює міжнародні стандарти та вимоги щодо допуску фахівців ментального здоров'я до практичної роботи. Відтепер на посади психологів будуть призначатись тільки спеціалісти з профільною освітою. Раніше допускалися всі, хто мав гуманітарну освіту», - наголошують у міністерстві.

Як повідомлялося, заходи з ментального здоров’я військовослужбовців є частиною Всеукраїнської програми з відновлення ментального здоров'я, ініційованої першою леді Оленою Зеленською.

Фото: ОП

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-