В Україні за два роки війни кількість людей з інвалідністю збільшилася на 300 тисяч

В Україні за два роки війни кількість людей з інвалідністю збільшилася на 300 тисяч

Укрінформ
За два роки повномасштабного вторгнення кількість людей з інвалідністю в Україні збільшилась на 300 тисяч осіб.

Як передає Укрінформ, про це дружина Президента Олена Зеленська повідомляє у Фейсбуці.

«В одному з обласних центрів зайнятості, який відвідала нещодавно, встановили підйомник, щоб до закладу могли потрапити люди на кріслах колісних. От тільки, щоб скористатися ним, треба натиснути кнопку й чекати, коли хтось спуститься і «дасть добро». Уявіть, як це – стояти під дощем, снігом чи сонцем, щоб тобі «погодили» можливість скористатися твоїми ж законними правами? А є ще «цікавіші» рішення, про які розповідають самі люди з інвалідністю, як-от кнопка виклику допомоги, розміщена взагалі за сходами. Тобто людина на кріслі колісному її просто не дістанеться», - зазначила Зеленська.

За її словами, сьогодні на засіданні Ради безбар’єрності під головуванням Прем’єр-міністра Дениса Шмигаля, за участі уряду, комітетів Верховної Ради, представників ООН, Ради Європи, ВООЗ, USAID й інших міжнародних організацій в Україні, посольств і місцевих адміністрацій говорила саме про це.

«Ця умовна кнопка виклику має посісти особливе місце в уяві кожного як метафора псевдодопомоги. Кожне своє починання треба перевіряти нею: чи можна цим реально скористатись, або ж це фейкове рішення, до якого не дотягнутися», - зауважила Зеленська.

Читайте також: Торік в Україні держава забезпечила протезами майже 12 тисяч осіб

Вона нагадала, коли члени ради підводили підсумки року, то відзначили тривожну цифру: для 50% українського суспільства люди з інвалідністю залишаються невидимими. Про те, що бачать їх у громадських місцях, каже лише чверть опитаних.

«А насправді людей з інвалідністю лише офіційно 3 мільйони. І ще близько 300 тисяч додалося за два роки ворожого вторгнення. Соціальна невидимість завжди має лише одну причину: брак можливостей. Тому кожен новий проєкт у сфері безбар’єрності має примножувати можливості. Відкривати, а не закривати. Робити видимими людей через їхні потреби», - наголосила Зеленська.

Вона підкреслила, що немає часу на формальні рішення.

«Нас і так щодня намагаються знищити. Ми повинні навчитися зберігати й цінувати кожного жителя країни. Лише це шлях до спільного самозбереження й виживання», - підсумувала Зеленська.

Як повідомляв Укрінформ, Перша леді України Олена Зеленська відзначила унікальні напрацювання Парижа зі створення інклюзивного міста. Вона переконана, що цей досвід важливий для України, де втілюється Національна стратегія безбар’єрності.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-