В Україні близько 30 тисяч осіб вважаються безвісти зниклими за особливих обставин

В Україні близько 30 тисяч осіб вважаються безвісти зниклими за особливих обставин

Укрінформ
Майже 30 тисяч осіб вважаються зниклими безвісти за особливих обставин і незаконно позбавленими особистої свободи через збройну агресію РФ проти України.

Як передає Укрінформ, про це під час зустрічі з представниками Московського Механізму ОБСЄ сказав представник уповноваженого з прав людини в системі органів сектору безпеки і оборони Олександр Кононенко, повідомляє у Фейсбуці пресслужба Офісу омбудсмена.

"Представник Уповноваженого зазначив, що наразі майже 30 тисяч осіб вважаються зниклими безвісти за особливих обставин та незаконно позбавленими особистої свободи внаслідок збройної агресії РФ проти України відповідно до Єдиного реєстру осіб, зниклих безвісти за особливих обставин. У цифру включені три категорії: діти, цивільні та військовополонені", - зазначається у повідомленні.

Цей реєстр перебуває в стані наповнення, тому відповідні дані можуть бути значно більшими.

Кононенко зазначив, що з усіх цивільних громадян, яких незаконно затримала і засудила РФ, було верифіковано близько 1 600 осіб.

За його словами, серед незаконно затриманих РФ осіб є хворі та вразливі групи населення, а також три співробітники ОБСЄ.

Український омбудсмен Дмитро Лубінець зазначив, що Московський механізм ОБСЄ нещодавно запустили в Україні, що дозволило створити спеціальну міжнародну місію, яка складається з незалежних експертів.

Він запевнив, що Секретаріат Уповноваженого з прав людини працює, щоб захисти права цивільних осіб, яких незаконно затримала і засудила РФ.

Читайте також: Майже 40% українців, які повернулися додому з РФ, вважалися зниклими безвісти - Лубінець

Як повідомлялося, "Московський механізм" – процедура, передбачена московським документом Конференції з людського виміру ОБСЄ, що проходила 1991 року в Москві.

Цей механізм дає змогу групі з десяти і більше держав-учасниць ОБСЄ створити місію незалежних експертів для вивчення особливо серйозної загрози виконанню зобов’язань у сфері прав людини в одній з країн-учасниць. У координації з постійним органом ОБСЄ у людському вимірі – Бюро з питань демократичних інститутів та прав людини (БДІПЛ) – така місія має встановити відповідні факти, підготувати звіт, а також може надати рекомендації щодо можливих рішень.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-